onsdag 2 maj 2012

Let the Good Times Roll Del 1 - En bit av Rockhistorien - Oknöfestivalen

I ett tidigare inlägg nostalgitrippade jag lite runt min del av musiklivet i Mönsterås trakten under 80-talet. Tänkte att det kanske är dags att försöka utveckla det hela lite. Ni får förlåta om årtal och detaljer blir lite flytande, för så var stora delar av mitt 80-tal, just flytande. :-)

I mina soliga barndomsminnen från Oknö har Kaffetorpet, längst ut på ön, alltid varit väldigt central. På Kaffetorpet har det så länge jag kan minnas funnits en lite scen, där man bland annat hade allsång, ledd av den i trakten legendariske Bocke Krontzell, en gång i veckan under sommarmånaderna. De lokala knuttarna slog med jämna intervall upp sina tält där, vilket borgade för roliga fester. Men framför allt var det hemvisten för dagens ämne, en allt för tidigt insomnade Oknöfestivalen.

Oknöfestivalen var det stora startskottet, förutom ett allmänt musikintresse, för att driva in mig i musikens förtrollade värld, trots att jag själv aldrig kunnat spela mer än de första stroferna i Smoke on The Waters. Den blev helt enkelt ett naturligt ställe att hänga på då familjen hade sommarstuga inom hörhåll, vilket var praktiskt, dels för att man hörde när allt började, men även som partycentral.  

Festivalen har funnits i olika skepnader. I musikföreningen Levande Musiks regi startade den under tidiga 80-talet som mindre tillställningar ute vid Kaffetorpet på Oknö i Mönsterås. Jag vet inte riktigt när Levande Musik försvann ur bilden, men i mitten av 80-talet bildades i stället föreningen Rock Ringen som sedan anordnade festivalen mellan 86-92.
Kaffetorpsområdet med sin scen kompletterades till en början på klassiskt manér med lastbilsflak för få tillräckligt med utrymme, för att någon gång under 80-talet få en egen dedikerad lite större scen med inhägnad uppbyggt. Upplägget var att låta lokala band spela och toppa med något eller några större band.

Några lokala celebriteter som passerat tiljorna här på Kaffetorpet:
Night Jammin Band, sedemera N.J.B. (Här finns det en Liveupptagning från festivalen -84 på Heavy Metal Rarities)
The Quill
Mönsterås Blues Band
Bruzet
Purple Haze
Återtåg
mfl,

Inresta akter kan nämnas:
"Kråkan"
Dalton
Jerusalem
Silver Mountain
Mikael Wihe
Jacob Hellman
Niels Jensen
även här mfl.

Det är ganska många i Mönsteråstrakten som ser tillbaka på den lilla festivalen med stor nostalgi. Trots att den mig veterligen aldrig hade direkt många betalande besökare och såg sig frånåkt av den i sammanhanget nya festivalen i Hultsfred.

Här kommer ett citat från Kråkan efter att ha spelat där 1980-81, lite osäker på exakt årtal, men det var en otroligt bra spelning.

Åke “Kråkan” Nilsson
Festivaler var nästan roligast att spela på. Jag minns när vi skulle spela på en festival i närheten av Oskarshamn. Vi åkte och åkte långt in i urskogen och trodde nästan inte våra ögon när vi kom fram. Mitt ute i bushen i en glänta stod det några långtradarsläp som fungerade som scener. Publiken bestod av grottmänniskor, åtminstone som vi såg det. Det var mestadels knuttar och raggare. Herregud, tänkte vi, vad har vi hamnat i? Jag stod och lyssnade på bandet som spelade innan oss, medans killarna plockade upp grejerna. De var riktigt bra, men publiken verkade halvintresserad och gick mest omkring. Det får bära eller brista, resonerade vi och drog igång. Till vår stora förvåning fick vi samma gehör som i Rålambshovsparken. Det räckte med en låt så började folk samlas framför scen. Efter halva setet var det packat. Responsen var enorm, det var så tätt med folk att jag hade obehindrat kunnat gå rakt ut och ändå vara i höjd med scen.
För den nostalgiskt lagde, eller den som skulle vilja starta något liknande igen, står scenerna kvar på kaffetorpet/Oknö. :-)

Här ett lösryckt klipp med Bluesfeeling från festivalen 1990 från Calle Engströms (Mönsterås blues band) facebook-sida. Det är bara att erkänna, killen med den vita T-shirten och hockeyfrillan är jag. :-) Så, som sammanfattning, är det synd om Mönsterås för att festivalen dog ut? Både ja och nej.
Ja, för att det var en underbar tillställning för musikintresserade och band i trakten.
Nej, för nu har man i stället Mönsterås Blues & Roots  Festival, som siktar högre än att bara roa de närmast sörjande.

Mer detaljer om själva festivalen kan man hitta här på den eminenta Mönsteråsbloggen som har ett digert arkiv med urklipp om Oknöfestivalen.


Referenser:
FaceBook bekanta 
Mönsteråsbloggen
Heavy Metal Rarities


2 kommentarer:

  1. oj där står man på scenen då hade man långt hår

    MVH SLIRRE

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...