torsdag 20 september 2007

Trond Sefastsson och det källskyddade materialet.

I massmedia rasar nu debatten om yttrandefrihet och källskydd sedan polisen beslagtagit Trond Sefastsson dator som bevis i en pågående utredning mot honom.

Journalister rasar mot detta beslag med argumetet att eftersom han är journalist så kan det finnas källskyddat material på datorn. Man hänvisar till grundlagen.

Visst håller jag med om att detta är viktiga saker att värna om, men en sak som jag saknar i debatten är journalistens egen skyldighet att skydda sådant känsligt material. Ur min synvinkel är det nästan kriminellt att låta sådan data ligga och skvalpa runt i en dator helt oskyddat. Idag finns det teknik som både är billig och lättillgänglig för att skydda data.

Jag anser att man borde kunna ställa högre krav på en journalist att skydda denna typ av dokument och på så sätt göra att han/hon faktiskt kan ställas lika inför lagen som vi andra medborgare, och inte kunna rida på något journalistiskt fripass.

Annars är det ju bara för buset att sätta sig i skolbänken och studera journalism, så kan man minska ev. bevisbörda mot sig själv i ett nafs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...