måndag 1 november 2010

Starka Upplevelser och heta smaker

För alla oss som gillar stark mat och och framför allt exotiska såser och salsor här i huvudstaden, råder en viss fantasitorka. För ett antal år sedan fanns en underbar butik, BBQ & Chili kompaniet (eller något liknande) på luntmakargatan. Dom hade de mest underbara och spännande Salsa såser och allt från färsk och torkad Chili till frön för egen odling. Jag tror att dom var en aning för tidigt ute, Sverige hade nog inte riktigt mognat ännu för den typen av produkter. Samt att man kanske låg på en onödigt dyr adress. Men nu är dom ett minne blott.

De stora matvarukedjornas utbud brukar vara rätt torftigt, med visst undantag för Ica Maxi (Stinsen åtminstone) som ibland får in lite spännande saker på sin Tex Mex hylla.

Nä, så om en smygande explosion av hetta i munhålan är din grej, då är det i dagsläget mest internet som gäller.

Min första rekommendation är att du skall kolla in Taste of Africa, en liten Gårds/webb-butik som specialiserat sig på det sydafrikanska köket. Särskilt vurmar jag för deras Chilisåser och pastor från Bushman’s som är ett under av smakfull hetta, allt ifrån en liten smygande sommarbris till ren skogsbrand.Även deras färdiga kryddpåsar med recept är att rekommendera för en smakfull middag.

Här kommer ett litet recept:
Ta en Fläskytterfilé/fläskfilé och skär den försiktigt längsmed så att den blir en ca. 1cm tjock platta.
Salta och peppra.
Ta ett par matskedar Bushman’s Milda Cilipaste och stryk ut över hela filén. Täck med ost.
Rulla ihop det hela och vira in med bacon.
Fräs i panna runt om och skjuts in i ugnen på 200-225 grader ca. 20 min (tills filén är klar)

Servera med valfritt tillbehör, men en blandning av ugnsbakade potatisklyftor och Sötpotatis kan rekommenderas.


Så om du inte har vägarna förbi deras mysiga gårdsbutik, ta då en sväng förbi webb-butiken eller försök hitta dem på någon marknad under sommarhalvåret (har själv ett stående besök i deras stånd på Ockelbo Marknad inplanerat). Kan liksom inte misslyckas eftersom dom är otroligt trevliga och alltid har något gott att bjuda på.

Mer hotness kommer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...