torsdag 26 september 2013

Dagens Musiktips - Generalerna : Kvart I Fem

Idag släpper Generalerna sin nya video, "Kvart i Fem", inför den kommande skivan Gator Från Förr.

En låt som jag är lite kluven till. själva musiken är svängig och medryckande som bara den. Det är mest texten som jag hänger upp mig på, får inte riktigt kläm på. Varför skall jag ringa kvart över 5? För att Björn ligger naken i Stockholm? För att det är kvart över 5 som han är ledig? Så många frågor, så få svar....

Men vad fasiken gör det, när man till och med vaknar med låtjäkeln i huvudet efter bara ett par få lyssningar kvällen innan. Med andra ord, trots lite skum text är det en riktigt skön låt. Och musik behöver ju inte alltid vara djuplodande. Vassegoa!Uppdatering:

Efter frågetecknen runt texten hörde Björn i Generalerna av sig med denna bakgrundshistoria till låten och jag tänkte den kunde vara på sin plats som ett komplement.

Här är den fantastiska historien om ”Kvartifem”
På en tunnelbana i Stockholm skulle hela mitt liv förändras. Jag satt där och var ledsen över att  min Morfar hade dött, tjejen hade gjort slut och bandet jag spelade i hade lagt ner. Jag hade en plan att hänga med min syster men den planen ändras drastiskt. För på tunnelbanan hamnade jag mittemot en tjej som fråga. – Hej! Hur är det med dig? På fyra stationer hann jag gråta i hennes famn och berätta allt som hade hänt. Då sa tjejen du och jag vi ska ha sjukt kul ikväll. Mina planer ändrades och efter fem barer och tre flaskor vin byttes mina tårar ut till ett leende. Jag vaknade upp hos henne dagen därpå med att jag fick en gitarr på sängen. Jag blev lite generad över situationen. Men tog gitarren och satte igång och sjöng ”du kan ringa mig kvart i fem jag ligger naken i Stockholm-stad”. Då sa den underbara tjejen. – Du Björn, du borde satsa på dig själv. När jag kom tillbaka till Örebro bildade jag ett band med personer som på något sätt har format och inspirerat mig till den jag är idag. Vi träffades i en replokal i april 2010 och repade i 25 timmar. Helgen efter klev vi upp på scen som Björn Wallgren och Generalerna. Vår första låt var ”Kvartifem” som handlar om tjejen jag träffa på tunnelbanan i Stockholm.

/ Björn Wallgren

6 kommentarer:

 1. Njae. Lite svängigt var det förvisso men jag störde mig för mycket på sångaren och hans fåniga text.

  SvaraRadera
 2. Jo, som sagt, texten är inget vidare, men låten svänger. Gillar "Ska* känslan. Tror det är upprepandet av kvart i fem som sätter sig i huvudet.

  SvaraRadera
 3. Äsch, var du tvungen att uppdatera? Nu fick jag ju dåligt samvete över att jag klagat på texten, var ju en jättefin historia. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast utan förklaringen är texten fortfarande aningen tunn. Men det var en riktigt bra historia.

   Radera
 4. Fan vilken story, men vad hände med tjejen han träffa då?
  Har dom kontakt än i dag?
  Är dom i hop?
  Är det hon i videon?
  JAG VILL VETA!!

  Lite tjatig text men det svängde ju och den sätter sig, så antar att dom lyckades!!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...