torsdag 5 maj 2016

Spaderdotters festival survival guide.

Här sitter jag på min balkong i vårsolen och lyssnar på medieval steel och har insett att snart drar ju festivalsäsongen igång på riktigt, och det är min absoluta favorittid på året. Härom dagen var jag, min sambo och en vän iväg och införskaffade de flesta nödvändigheterna som man behöver ha med sig för att vara så bekväm som möjligt i festivalkaoset. Jag åker på festival så ofta som min plånbok tillåter och känner att jag lärt mig en del genom åren om vad som kan behövas för att ge en den ultimata festivalupplevelsen. Jag ska därför ge er mina bästa överlevnadstips inför festivalsäsongen som nu är på intåg! Jag delar upp det i tre delar: inför, under festivalen och efter.

Inför festivalen.

1. Var ute i god tid! Gör inte misstaget att i total panik och supertaggande handla tält och dylikt dagarna innan ni skall bege er iväg. Försök istället att börja handla det ni behöver ungefär en månad innan eran första festival. På så sätt har ni mer tid att hitta det ni behöver, fylla på listan med saker ni glömt handla och bara njuta av känslan som kommer dagarna innan ni skall åka!

2. Överväg att spendera lite extra pengar. Att sitta på en regnig festival i ett tält som läcker och är trängre än en tunnelbanevagn under rusningstrafik, och dessutom inte ha med sig bra stolar och partytält är en pina som man helst vill undvika. Överväg därför att spendera lite mer än du egentligen vill på ett större tält, stolar och partytält. Du kommer att tacka dig själv när du väl sitter där i regnet och faktiskt är bekväm! Vill du ändå vara snäll mot plånboken och inte offra din bekvämlighet så kan du alltid slå ihop dig med dina polare och dela upp kostnaderna!

3. Packa allt i plastpåsar! Jag behöver egentligen inte förklara detta ingående. Har du dina kläder, skor och allt annat som är viktigt packat i plastpåsar så behöver du inte oroa dig för att allt du tagit med dig ska bli dyngsurt.

4. Skaffa dig en bergssprängare! Inget är tuffare än att själv ha spelat in kassetter med din favoritmusik för att sedan spela dessa i din svintuffa bergssprängare. Se det som en kul aktivitet att göra med dina polare. Gör trevliga blandband med all musik ni vill ha med er och köp en billig bergssprängare. Ni kommer inte riskera att överröstas av andras dåliga bluetooth högtalare på campingen! Ni kommer höras mest och vara tuffast av alla. (Vi har köpt cirka 10 bergssprängare till muskelrock)

På festivalen

1. Lägg in era stolar i tältet när ni inte använder dem! Lämnar ni stolarna framme så kommer de garanterat vara stulna när ni kommer tillbaka till campet.

2. Ha med massor med stora flaskor med vatten. Jag litar inte på att ingen inte gjort något äckligt med vattenkranarna på campingen och föredrar att ta med egna flaskor med vatten. Är du dessutom på en stor festival så kan det vara långt att gå till närmsta vattenstation. Ett litet extra trick är att du kan dunka i ett helt rör med resorbtabletter i flaskan och halsa det på morgonen. Det är det bästa sättet att undvika att må som du förtjänar.

3. Skaffa dig ett spelschema! Hämta ett spelschema det första du gör när du slagit upp ditt camp. På så sätt har du alltid stenkoll på var och när alla banden spelar. Det är skittråkigt att missa något du planerat att se.

4. Sup inte allt för hårt på morgonen. Försök hålla en jämn och skön alkoholnivå under dagen för att orka med konserterna som är på kvällstid. Oftast så spelar de allra största och tuffaste banden senare på kvällen, och du vill inte vara den som däckat i diket för att du gått all in tidigt på dagen.

5. Handla inget merchendise när du är överförfriskad. Jag upprepar handla INGET. Risken är stor att du överkskattar storleken på din plånbok och vaknar dagen efter, lite mer nykter med en mycket tom plånbok. Been there done that.

6. Duscha inte om det inte är kris. Helt ärligt, det finns ingen poäng med att duscha på festival, för du kommer bli lika sunkig igen så fort du kommer tillbaka in på campingen. Ha istället med dig våtservetter, deodorant och torrschampoo. Var äcklig, det är helt okej.

7. Sist men inte minst: njut ordentligt! Att vara på festival är påfrestande och tungt för kroppen, men det är samtidigt helt fantastiskt! Njut ordentligt av de där få dagarna som du får befinna dig i festivalbubblan. För inget är bättre än att få släppa alla måsten och hytta med näven till fantastisk musik ihop med trevligt sällskap.

Efter festivalen

1. Sov. Välkommen till veckan efter festival. Du kommer uppleva festivalsjukan som är en bladning av en mörbultad kropp och psyke och total ångest över att festen är slut. Sov bort det helt enkelt! Chansen är stor att du inte fått mer än en handfull timmars sömn under festivalen, så pass på att ta igen det nu. Ta allra helst ut en eller två semesterdagar extra från jobb eller plugg för att kunna återhämta dig.

2. Drick din kroppsvikt i vatten. Du behöver vatten mer än något efter att ha levt på salt mat och kopiösa mängder sprit. Du kommer må bättre mycket snabbare om du bara tvingar i dig vattnet.

3. Duscha. Jag sa innan att det inte finns någon poäng med att duscha på festival, och därför bör prio ett vara att duscha när du kommer hem. Duscha länge och överdosera din tvål, för du är äcklig. Så är det bara.

4. Börja ladda upp igen. Bara för att festivalen är över betyder det inte att festen är slut. Ladda om igen till nästa års fest. Det brukar jag göra. Det dämpar festivalångesten och håller ditt humör på topp året runt.


Sådär ja! Där har ni mina tips som kan sammanfattas till: planera, planera ditt drickande, var äcklig och lukta snusk, sov och drick vatten efter, festa tills du inte orkar mer. Man ska leva hårt på festival även om det straffar sig efteråt. Det är trots allt bara festival några få dagar om året.

Bjuder på en bild från vårat camp på muskelrock 2015. Precis såhär miserabelt och fantastiskt ska det vara!


5 kommentarer:

 1. Mitt bästa tips är att frysa grötkorvar. Funkar asbra i kylväskan. Sen tar man ut en varje kväll. På morgonen äter man direkt ur korven och sköljer ner med Kir. Så gör man Polar'n Pers festival-risalamalta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där lät visserligen smart men också fruktansvärt äckligt. Festival har redan förstört burkravioli för mig, och jag vill nog inte förstörs risgrynsgröt. För det är ju så sjukt gott!

   Radera
 2. Tack för tipsen! Nu fick du t.o.m en gammal rockräv att överväga att hoppa hotellen ;-)

  // Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra! Festival upplevs ju trots allt på bästa sätt genom att bo på campingen!

   Radera
 3. Tack för tipsen! Nu fick du t.o.m en gammal rockräv att överväga att hoppa hotellen ;-)

  // Åsa

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...