tisdag 18 september 2012

Gentlemen

Det finns lite olika beskrivningar på innebörden i ordet Gentleman. T.ex. skiljer sig beskrivningen lite mellan den Franska och Engelska synen på vad som utmärker en Gentleman.

Dock vågar jag påstå att den dagligdags mest gångbara uppfattningen är lite som så här:
Kultiverad, sansad, elegant person, en ädling både i yttre och inre bemärkelse som präglades av ärlighet och redbarhet i affärer, omsorg om sina anställda och om samhället, allt motiverat av ett kristet förvaltarskap och en religiös moralisk individuell kristendomssyn.
Ovanstående text är en sammanfattning av Wikipedias beskrivning av begreppet Gentleman från  Frankrike och England. Visst, slutklämmen kan man tolka lite som man vill, religiös och kristen moral har det ju varit lite si och så med genom tiderna, men ändå, ni förstår vad jag syftar på...

Med det i åtanke, är det då inte väldigt lustigt, på gränsen till humor, att gubbslems klubben no.1 i Stockholm, Club Privé, kallar sig Gentlemens Club och har en blogg som man döpt just till Gentlemens Blog?


Att man dessutom väljer att försöka locka kunder med följande bild på bloggen, det ger verkligen känslan av Gentleman eller hur? Inte i någon definition av begreppet Gentleman har jag hittat begreppet Pedofil eller småflicksantastare.


Själv förknippar jag denna typ av inrättning mer med ljusskygga individer som Mille Markovic och skitstövlar i dyra kostymer med Patric Bateman komplex och företagskort knutna till alltför kreativ bokföring.

Men jag kan ha fel...

3 kommentarer:

 1. Riktigt bra inlägg-antar att Gubbslem club inte skulle slå. De flesta män vill nog hellre se sig som gentlemän, hur de än beter sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nog är det så, men det känns som en sådan där sak som man inte riktigt bara kan bestämma själv... :-)

   Radera
  2. Du har så rätt så. Du kan nog lägga till klok till din blogg-beskrivning (fast det är ju ganska tröttande att vara klok)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...