måndag 17 februari 2014

Recension - Black Space Riders : D:REI

Tyska spacestonerbandet Black Space Riders (som inte skall förväxlas med Black Star Riders), har släppt sitt tredje album D:REI.

Ett väldigt ambitiöst projekt som ger oss nästan 80 minuters lyssning, fördelat på 13 låtar, av tung psykedelisk metal förpackad som en konceptplatta om en utdömd värld. ser man till låtlistan, så är detta en skiva som bäst avnjutes i sin vinylutgåva, då varje bokstav i titeln representerar en sida på skivan och även ett kapitel i historien som BSR vill förmedla.

Vi kan väl bara börja konstatera att detta kanske inte är den helgjutna partyplattan, men som en lyssningsupplevelse i det enskilda är det en helt annan historia. Där sitter skivan som en smäck. Det är en skiva som skall njutas i rätt sinnesstämning och med rätt fokus för att komma till sin rätt. Men det är väl kanske inget nytt när det kommer till konceptskivor. Detta utesluter dock inte att det givetvis finns låtar som står på egna ben, de flesta egentligen, men det är som helhet dom kommer till sin rätt.

Skivan är som sagt lång, och med alla sina inslag av psykedelia, space, doom, klassisk rock/metal och stoner, så finns det med andra ord en hel del att upptäcka. Så att säga att en lyssning inte räcker är bara en underdrift. Det är en skiva som har potential till ett långt liv helt enkelt, mycket på grund av alla sina lager, men även för kvaliteten. För att blanda för friskt är alltid en risk i sig, men BSR lyckas fint med att hålla ihop helheten. Ibland låter det klassisk metal och ibland drar det snarare i väg åt Nine Inch Nails och White Zombie-hållet, hela tiden inramat i feta malande riff och med den sång som varje låt behöver och förtjänar.

En extra eloge till bandet för att man på sin hemsida lagt upp texterna och grunderna för historien på ett exemplariskt vis, vilket underlättar om man vill följa med just i historien. Jag hoppas och antar att man har med detta på sina fysiska skivor (jag har bara fått denna skiva i digitalt format, så jag kan inte bedöma förpackningen). En extra tumme upp är att om man köper deras vinylutgåva, så får man inte bara delux gatefoldversionen på 180g vinyl, utan även CD:n. Tumme upp! Mer sånt, eftersom det oftast är svårt att lyssna på vinyl i bilen. Dessutom, om jag förstått det hela rätt, på eget bolag.

Denna skivan är ett perfekt som soundrtrack för både snabba långtripper med ditt rymdskepp, såväl som för djupa tripper in i ditt inre. En av de bästa plattorna jag hört från året hittills, så därför blir den solida 4 ess av 5 möjliga. Det enda negativa jag kan komma på är längden på skivan och så länge som det är så här bra, så ser inte jag det som något problem. Detta var dessutom det första jag hört med bandet, men med en så stark giv så bör man nog kolla in de tidigare plattorna med, vilket är en smal sak, då de alla finns på Spotify.


Sammanfattning:
Betyg: 4/5

Favoritspår: Bang Boom War och Major Tom Waits
Skivbolag: Black Space Records
Release: 23 Januari 2014


Bandet består av följande lirare:
JE (VOX, Guitars)
SLI (Guitars, bgvox)
SAQ (Bass, bgvox)
CRIP (Drums, bgvox)
SEB (VOX, movements, space)

Tracklist:
D : DEFIANCE
1. STARE AT THE WATER
2. BANG BOOM WAR (OUTSIDE MY HEAD)
3. RISING FROM THE ASHES OF OUR WORLD...
R - RUINS
1. GIVE GRAVITATION TO THE PEOPLE
2. WAY TO ME
3. TEMPER IS RISING
4. THE GOD-SURVIVOR
E - ESCAPE
1. I SEE
2. LEAVE
3. SPACE ANGEL (MEMITIM)
I - BEYOND
1. MAJOR TOM WAITS
2. LETTER TO A YOUNG ONE
3. THE EVERLASTING CIRCLE OF INFINITY

Mer om Bandet:
Facebook
Hemsida
Bandcamp
Spotify

Support The Bands You Like!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...