torsdag 16 februari 2012

Nostalgidax Level: Otroligt

Satt och snöade in lite på gamla minnen. En gång i tiden i det mörka Småland så frodades musiken i trakterna av Mönsterås (det gör den givetvis fortfarande, men nu handlar just detta inlägg om nostalgi).

I min värld var det framför allt 3 lokala band som jag kom att kretsa runt, då dom bestått av gamla kompisar. Samt att rodda/fixa för lokala band var det närmaste en rockscen man kan komma med min musikaliska talang.

N.J.B.
Från början kallade man sig Night Jammin Band och spelade Boogierock, vilket var en naturlig inriktning då större delen av bandet bestod av bikers.
När det blev förändringar i line-up:en så passade man på att sadla om till en mer klassisk hårdrock och korta av namnet och det var i den vevan som även jag klev ombord och blev någon form av allt i allo och allmän påhejare.
Här en låt från en singel släppt 1986 av bandet själva. Man gav sedan ut en LP på ett danskt bolag, Bums Records.Denna line-up bestod av
Roger Gustafsson (Trummor)
Lars Dannesäter (Bas)
Ubbe Henriksson (Sång)
Stefan "Mulle" Johansson (Gitarr)
Peter "P-son" Andersson (Gitarr)


The Quill
Även detta band har genomgått en hel del folk genom åren och är det enda bandet av dom som faktiskt frodas i allt välmående även idag. Jolle och Chrille är dom som varit med från starten. jag har tyvärr inget gammalt ljudklipp från tidernas begynnelse i dagsläget, då min vinylsvarv är rejält nerpackad i dagsläget, men det kan komma senare.
Man har till dags dato levererat 6 st. fullängdare samt en gammal LP på samma danska bolag som N.J.B., dock då med namnet Quil 
Så här är en låt från dagens version av bandet.Bandet består idag av:
Magz Arnar (Sång)
Christian Carlsson (Gitarr)
Jolle Atlagic (Trummor)
Robert Triches (Bas)

Boom Shanker Group
Oskarshamns baserat gäng som även detta hade viss anknytning till Bikerkulturen. Dom var det första bandet i den här Trojkan som var ner till Bums Records i Danmark och spelade in LP i Krajberg Studio utanför Åhus.


Maths Drehmer - Vocals (Den Magiska Hunden, Dweebs, Drehmer)
John Wiksten - Aucustic / Electric Guitar
Ulf Malm - Guitar / Backing Vocals
Mikael Wester - Bass
Micael Hellström - Drums


Det fanns givetvis en hel drös andra band som florerade runt, tex. Stonehenge, Bruset, Mönsterås Bluesband och Purple Haze mfl.
Musiklivet i Mönsterås med omnejd var under denna period var väldigt aktivt och vitalt och blandade friskt mellan naivitet och spelglädje, med inslag av riktigt duktiga musiker och eldsjälar allt mer eller mindre inramat av musikföreningen Rockringen.

Många är vi dessutom som  saknar den allt för tidigt insomnade Oknöfestivalen som blandade lokala talanger med något för tiden större band. Oknöfestivalen startade i Rockringens regi 1986 men hade körts i viss form redan från 1982. Den som är observant ser att 1986 även var samma år som den lite längre levande Hultsfredsfestivalen drog igång. I mina ögon var just Hultsfredsfestivalens succé en av anledningarna till att våran lilla festival gick en för tidig död till mötes...

Vem vet, någon gång kommer jag kanske att försöka skriva ner lite utförligare om denna tid och plats...

4 kommentarer:

 1. N.J.B var en ny bekantskap, kan inte minnas att jag har hört det förr. Apropå Mönsterås, antar att du kommer därifrån, kan det tänkas att du känner till ett band som gick under namnet Plebb ?

  SvaraRadera
 2. Jodå,

  Jag är född i Oskarshamn men jag har mer eller mindre vuxit upp i Mönsterås.

  Och visst känner man till Plebbs. Dom är en riktig musikinstitution i trakten. Har lite "FaceBookkontakt" med Peter Martinsson som spelade gitarr (otroligt duktig gitarrist). Han har förövrigt fått ett skivkontrakt tillsammans med ett par andra Mönsteråsare och kommer att släppa en instrumental gitarrskiva på ett Amerikanskt bolag i sommar.

  SvaraRadera
 3. Coolt, det är en liten värld vi lever i. Är bekant med Tommy som spelade i Plebb.

  SvaraRadera
 4. Sannerligen.

  Hade även ursprungsgitarristen Leif Bergqvist som lärare en gång i tiden, han var en skön lirare som tyvärr gick ur tiden allt för ung.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...