söndag 18 augusti 2013

Tebax från Kreta!

Så då har man varit på Kreta och vänt, som en liten slutkläm på semestern. Första turen till Kreta för oss och det blev en riktigt härlig upplevelse.

Vi hann inte mer än kliva av planet på Chanias flygplats, förrän vi blev informerade om den stundande lokala rockfestivalen "Chania Rock Festival", som visade att detta är en ö som har rejäl svensk anknytning genom att ha Crucified Barbara som ett av sina huvudband. Tyvärr så missade vi festivalen då den går av stapeln den 25:e Augusti, men om ni är i trakten när det beger sig så ser jag det som ett hedersuppdrag att vara där och stötta de Svenska metalltjejerna när dom lär Grekerna hur man rockar. Skulle vara kul att få en rapport därifrån.


 Vi flög med Fritidsresor och bodde på hotellet Iolida Village i Agia Marina. Agia Marina är väl tillsammans med Platanias traktens riktiga turistfälla till ort, vilket man direkt märker på den för medelhavets obligatoriska turistgata, tjusigt kantad av allsköns tingeltangelbutiker och partyställen. Lite som Gamla Stan i Stockholm fast varmt med andra ord.

Hotellet var över förväntan, man hade till och med en alldeles nybyggd "vattenpark" med ett par vattenrutschbanor, som vi inte visste något om när resan bokades. En kort promenad tog oss ner till den underbara stranden och Medelhavets salta vatten. Första doppet gick det massiva vågor, perfekta för bodysurfing, så dan efter inhandlades det en bodyboard till sonen. Efter det missade vi alla bra vågor... Nasarna vs. Familjen 1-0. Badet soch solen var dock helt underbart hela veckan, både i havet och på hotellet.

Vi passade på att hyra en bil ett par dagar för lite utflykter. Detta gjorde vi innan vi åkte och insåg att Kreta är en väldigt bergig ö och att en liten röd sportbil kanske inte var det mest lämpade alternativet. Men Röda Faran lyckades med konststycket att ta oss över bergen, till Knossos och tillbaka igen, en sträcka på ca. 15 mil enkel resa. Dessutom var den praktisk när man ville parkera i skuggan. Till och med det minsta olivträdet kunde man gömma den bakom.
Resan till Knossos var mestadels för att vi blivit inbjudna på fest hos Kung Minos, men jag tror att vi kom lite för sent (ca. 4000 år), för när vi kom fram stapplade det mest omkring en massa förvirrade turister och palatset var i ruiner. Måste ha varit ett sjuhelsikes party dock. Lite skogsbrand bjöds dock som underhållning för oss eftersläntrande gäster.

Sista dagen med bilen gjorde frugan och jag en liten egen utflykt till en lokal vingård, men mer om den lite senare.


Maten på Kreta visade sig bli en riktig hit. Den hette Mythos, var en klassisk Grekisk rätt som serverades överallt och vi blev snabbt väldigt bra kompisar.
Skämt åsido, innan vi åkte så dividerade vi en hel del om vi skulle köra "All Inclusive", men som tur var struntade vi i det. Maten på hotellet var nog den enda besvikelsen och som tur är så är Kretanerna väldigt stolta över sin mat, så inga  Engelskt anpassade menyer någon stans. Vi lyckades dessutom pricka in riktigt bra restauranger vid alla besök. Allt från The Olive Tree, Platanias Palace och Cosmos, till Nymfi Restaurant. Bland annat.
Men en sak som de flesta av restaurangerna serverade i överflöd (förutom efterrätt och Raki med varierande kvalitet) var just grekisk musik. Grekisk folkmusik tenderar att bli rätt tradig efter ett tag. Ett jäkla plinkande helt enkelt. (tack för den lugna cooljazzen som spelades på Nymfi).

Detta för oss osökt in på ett annat av favoritstoppen längs turistgatan, där man kunde rensa ut öronen från allt vad Bouzouki heter, nämligen rockhaket "Rock House". Trevligt ställe som spelade rockklassiker i parti och minut. Att man dessutom uppmuntrades att själv önska låtar var trevligt det med. Därtill kan man lägga verkligt trevlig personal och gott att dricka. Fick även en hel del tips som skall kollas upp av DJ:n. Extra plus att det fanns en bra variation på alkoholfria drinkar så att även 13-åringen kände sig riktigt hemma.
Det summerar väl i stora drag veckan på Kreta, så när som att det kommer en egen artikel om vinprovningen. 

Jo förresten, ett stort frågetecken uppstod även under resan. Denna Poster kunde man se överallt i trakten, men min brist på kunskap i det Grekiska språket gör att jag inte har någon aning om vad det handlade om. Det vi ser är en bild på en till synes ganska självgod gubbe i förgrunden och med tanke på frekvensen av upphängda affischer kan man misstänka att det rör sig om en populär figur. Tills man tittar lite noggrannare på figurerna i bakgrunden. Ser ut som en zombiehord på väg framåt, som utstrålar både förakt och äckel...??? Finns det någon vänlig läsare därute som kan upplysa mig om vad i helsike detta är så blir jag mer än tacksam.
2 kommentarer:

  1. Ingen aning om vad det är - men välkommen hem ändå. Ni verkar ju ha haft det toppen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jotack det var riktigt bra. Kreta kan jag tänka mig att återvända till utan problem.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...