fredag 25 mars 2016

Polar'n Per - Lönelistan mars 2016

Så var det dax för Spader Ess lönekontor att skicka ut de glädjande musikaliska dineros ni har förtjänat under månaden...

Långfredag kräver ett långt inlägg! Nytt för denna månad är att jag försökt få kommentarer från de som finns representerade på listan! Ingen av dem ska korsfästas, men däremot tackas för att de ställt upp!

Lönelistan mars 2016 serveras här!

1) Anthrax "You gotta belive" (2016)
Den här listan har många glada återtåg! Anthrax är definitivt ett av dem! Senaste plattan "For all kings" (2016) tar oss tillbaka till deras glansdagar och skulle historiskt mycket väl hängts på "Persistens of time" (1990)... Joey Belladonna (sång) låter bättre än på många år och även fast jag uppskattar John Bush (fd Anthrax, Armored Saint) och Anthrax hårdare vägval känns detta som att komma hem efter en resa. Det kan ha vart skönt som fan att komma iväg, men att komma hem... I like it alot!

2) Magnum "Afraid of the night" (2016)
Fascinationen som håller mig i sitt grepp när jag lyssnar igenom Magnums nya vax "Sacred Blood - Devine Lies" (2016) är total. Fan, vad tidlöst... 80-talet är här... Tiden står still! Magnum levererar och jag kan inte beskriva hur glad jag är att inget ändrats i vissa avseenden. Här kan man inte ens påstå att det var bättre förr. Att bandet har flow intygas av bandets gitarrist Tony Clarkin påbörjade låtskrivandet till denna platta redan innan förra plattan "Escape from the Shadow Garden" (2014) hade hunnits släppas! ...och uppriktigt, jag tror banne mig det är den bästa platta de har gjort!

3) We Could Build An Empire "All in this together" (2016)
De proggresiva rockarna och tremannaakten från "South of Stockholm" har pressat ut en alldeles utsökt singel. Smaka av den... Det är en snyggt producerad och någorlunda Ghost:ig låt influensmässigt. Faktiskt så lämnar låten och sången frågan öppen om vi har en nästa kandidat till anonym påve (Papa) i Marcus Pehrssons (sång), för det finns budskap att leverera i låten och det levereras ogenerat! OK, kanske inte som i Ghost fall om satan, men väl om det amerikanska valet. Jag blir nyfiken på låten och formuleringen "Vi sitter i det här tillsammans!" och kontaktar därför Marcus för att höra mer om tankarna bakom låten!
"Den började skrivas, förmodligen med vårt högervridna svenska samhälle långt bak i bakhuvudet, men när den väl var färdig hade allt val-prat i USA, samhällsutvecklingen där och Bernies Sanders häpnadsväckande framfart präglat låten mer och mer. Visst är vårt "Bernie-endorsment" mest en kul grej eftersom vi är svenskar på långt avstånd i ett obetydligt band, men jag personligen önskar att jag kunde bidra mer på allvar - det är världshistoria som skrivs just nu!"
Vi får tålmodigt vänta och se hur valutgången i USA blir, men låten "All in this together" kan avsmakas här och nu! Jag ser hur som helst fram mot en fullängdare av bandet som sen tidigare t ex hunnit turnera med danska D.A.D.

4) Protector "Selfdesdrugtion" (2016)
Protector är tillbaka med "Cursed and coronated" (2016), ett andra släpp sen återkomsten med "Reanimated Homunculus" (2013). Bandet har från sina första glansdagar flyttat från Wolfsburg till att bestå av medlemmar från runt Uddevalla på västkusten och Stockholm, där bandets sångare och enda kvarvarande originalmedlem Martin Missy bor. Men soundet har knappast flyttats en millimeter utanför Tyskland. Här finns 80-talets Essen, jag tänker på Kreators "Endless pain" (1985) och Gelsenkirchens ljudreferens Sodom... Det här är som förväntat hårda grejer, riktig thrash, där batteristen Carl-Gustav Karlsson verkligen får briljera i sitt jobb, även fast han själv tycker annorlunda!
"Selfdestrugtion skrevs av bandet, medans texten kommer från Martin själv. Det är min favoritlåt på skivan, helt klart en bra låt du valt!", säger Calle och fortsätter, "Den är kanske inte den mest utmanade, men på något vis är den väldig roligt att spela. Den har verkligen aggressiviteten som riktig Thrash ska ha. Det ska kännas som att bli överkörd av en långtradare!"
Det kommer ett längre blogginlägg om återstarten

5) Soilwork "The ride magestic (Aspire Angelic)" (2015)
Skånes Mello-dödsare är tillbaka med något så catchigt som hitlistevarning. Vi pratar om korta rotationslistan på Bandit... Det är något som gör att låten fastnar som klister. Riffandet är kung! Jag behöver inte säga mer, det här sätter av i samma riktning som låtarna på ett av mina favoritvax med bandet, "Stabbing the drama" (2005)...

6) Ace Frehley "White room"
Gammal är äldst. Här på Spader Ess kan vi givetvis inte göra annat än att dyrka alla dessa ess:ens Ess. Ace är en till av dessa som, likt Magnum, fortfarande levererar enträget sin grej. Med alla dessa retroklassiker som nu släpper nytt med klass kan jag bara göra ett påstående... Sista gubbarocken har inte släppts ännu! Jag har tidigare hyllat WASP, QuireboysKing Kobra och de är fler som blommar åter... Jag blir så jäklar glad av Ace fulsnygga sång och gitarrist. I denna låt delas sången, men om det är med Paul Stanley (Kiss) vill jag låta vara osagt, även fast det är kommunicerat att han ska figurera på det kommande skivsläppet! Bryggan på gura låter som den delas med Helloween eller Gamma Ray, även fast den har förenklats till Ace råaste slöa riff-form!

7) Entombed A.D. "The winner has lost"
Hägerstens stolthet (en av dom)... Bredängs Tom Araya. Nihilist ...ehe... A.D... Kalla dem vad ni vill, det här är skibra! Bandet spelar med energi och glädje som lyser hopp för framtiden. Gigget på "rock-jolle della Close-up" var ett grymt bra "greatest hits"-gig... Jag stör Victor Brandt (bas) och Nico Elgstrand (gitarr) i restaurangen efter gigget ombord för att växla några ord om plattan och spelningen
"Det är kul som fan att spela ombord! Det blir en speciell atmosfär och närhet till publiken på och efter sådana här gig är svår att förklara. Det är lätt att ha kul här!", skrattar Nico och fortsätter "...och att se hur de nya låtarna mottas har varit skitkul! The winner has lost funkade suveränt i settet!", Victor nickar instämmande!
Skölj och svälj, det här är grymt bra! Denna brutala bit hårt rockande döds passar mig som handsken!

8) The Resistance "World order" (2016)
The Resistance nya platta är grymt bra, men den fick kanske inte direkt en språng-start med avhoppade Jesper Strömblad.  Vi är nog många som förstår att det kommer vara en svår pusselbit att ersätta, men sanningen är att denna ev ersättare kommer till ett smörgåsbord av bra låtar! "World order" är en, i kontakt med Chris Barkensjö (trummor) påstår jag att den inte får lämnas utanför låtarna de tar med sig ut på vägarna...
"World order är en utav dom svängigare låtarna på plattan, tycker jag. Den kommer nog definitivt komma med i setet i framtiden!"
Jag placerar denna låt direkt efter Entombed A.D. i listan för att på något sätt påvisa hur Stockholmsdödsen 2016 ser ut... Hornen upp!

9) Royal Republic "When I see you dance with another" (2016)
Partyrockarn gör ingen besviken med sitt senaste släpp! Garagerock-soundet från någonstans mellan The Hives och Danko Jones sitter klämkäckt och deras pärlband av Bandit-favoriter, typ deras tre första singlar "All Because Of You", "Tommy-Gun" och "Full Steam Spacemachine" (alla 2010) har en värdig utmanare i denna singel...

10) Miasmal "Deception" (2016)
Plattan "Tides of omniscience" (2016) har nu rullat några veckor och det är bra grejer! Östkustens alla bidrag i listan och Skånes två bidrag måste givetvis balanseras med ytterligare en västkustakt och Miasmal är för mig helt nyupptäckta. Faktiskt slumpade och framvaskade av Spotify-radio... Inte illa för en vinyl och CD-dinosaurie att upptäcka musik så, va? Det här är stilig cool klassisk gbg-döds med elaka dubbelkaggar och tempoväxlingar! Det här gör mig minst lika glad som gubben Ess (ovan)... Fast det här svänger med lite mer cohones/testosteron!

11) Garmarna (med Thåström) "Öppet hav" (2016)
Fångad av en vind ute på öppet hav. Skärgårdsbon i mig får sitt, kulturarvsälskaren får sitt, Jag pendlar ca 3 timmar per dag och Garmarna har åkt med mer än en gång! Jag placerar denna låt intill den melodiösa dödsen (ovan) väl medveten om effekten att starka melodier är så grymt mycket värda oavsett det spelas som vemodsvals eller dödsmetallblues! Jag gillar det jag hör och tar därför en snabb kontakt med Garmarnas Jens Höglin (trummor och slagverk)... Jag kan nämligen inte låta bli att vara nyfiken på Thåström-samarbetet..
"När Stefan Brisland-Ferner (fiol, vevlira och teknik/sampler) fick frågan om att spela live med Thåström under hans sommarturné 2015 så ställde Stefan en motfråga, helt enkelt!", säger Jens och verkar hålla med om att de skapat något riktigt bra! Han fortsätter, "Jag får personligen gåshud varje gång jag hör honom göra entré i låten!"
Jag kan bara hålla med... Läs mer från min ordväxling med Jens här här!

12) The Baboon Show "Work Work Work" (2016)
Ibland tror jag kontrasterna är någon välpaketerad variant av utryck för schizofreni. Men för mig är det mer något som kittlar. The Baboon Show kittlar alltid! Deras raka "Donnas-osande" rödpunk lämnar ingen oberörd. Jag vill fan göra revolt när jag hör det här... pröva hur landet skulle funka som broderligt och systerligt proletariat under trummisen Niclas Svensson! "Work Work Work" sätter deras signum från nya plattan... den är grymt bra!

Uppdatering 2016-03-26 efter jag växlat några ord med Niclas Svensson (trummor)...
"Kul att du tar upp just Work Work Work, den enda låten på nya skivan där jag står för både text och musik. Vi har förstått att den redan är en favorit hos många. Vi har inte kört den live än, men vi har ju precis börjat turnera med nya skivan The World Is Bigger Than You. Work Work Work kommer absolut att ingå i kommande turnéers setlist. Vi är mycket nöjda med den och det känns som att det kommer bli en grym livelåt!"

13) Hellsingland Underground "The Earth's Gonna Shake" (2016)
När jag för några år sen åkte på turné (som bi-pack) till ett band och hamnade vi på ett datum i forna DDR, Lauchhammer. Hela stan/byn var, med undantag för en rockklubb, nersläckt. "backstage"i denna för mig nya upplevelse såg jag en klottrad figur (föreställande bandets basist) och texten "Hellsingland Underground" och jag kunde helt enkelt inte motstå frestelsen att kolla upp bandet. Efter det har det varit ett nöje att följa bandet musikaliskt. Deras hybrid mellan rak rock, sydstatsrock och folkrock från Hälsingland kittlade något som jag med dessa klottrade rader vill göra er uppmärksam på... Nya singeln "The Earth's Gonna Shake" skvallrar mycket om vad man kan förvänta sig från bandets fjärde vax. Jag pratar med Charlie Granberg (sång) om låten...
"Ibland skriver man till en person eller en känsla. Den här låten tar ett annat grepp, den börjar i minnet från mina föräldrars skilsmässa, men även även att omfatta ungdomskärlek, polare som förlorats tillsammans med önskan om en bättre värld, kanske ett bättre öde! Världen kan vara för jävlig, så låten ändrar väl lite perspektiv när den tar upp barnens skyddade värld, du vet "bubblan" dit allt det inte ännu nått fram även fast TV:n, webben och allt som händer runt om gör sitt bästa för att ta det där oskyldiga ifrån dem. Hopp står ju faktiskt barnen för och låten handlar väl om det, hopp! Temat är att allt hela tiden förändras, jorden skakar..."
Plattan "Understanding Gravity" släpps 1:a april och jag kommer med en egen bloggpost baserat på mitt samtal med Charlie, där mer om nya plattan kommer då bandet på fredag släpper en andra video och singel "As dreams go by", som premiärspelas på tyska "Classic rock"... Plattans release-datum får oavsett inte slippa undan okommenterat!
"Alla som spelat in en platta förstår säkert det jobbiga och därefter ironin med att flytta fram utgivningsdatum, tills det bara finns ett datum som är logiskt!", säger Charlie och skrattar!

Glöm inte att jag gärna vill höra era åsikter i kommentarsfältet... jag vill inte höra att ni är missnöjda med lönen senare via facket! Felaktiga utbetalningar ska givetvis justeras!

Lönekontoret at your service!

Glad påsk!

/Polar'n Per

Tidigare löneutbetalningar 2016:
Lönelistan januari
Lönelistan februari
Lönelistan mars

9 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med dig om Magnumplattan... vilken platta!! Jag hittar nya favoritlåtar varje gång jag lyssnar!
  jag skall snart se dem igen i Göteborg, och det ser jag mycket fram emot!
  Funderar på att trycka upp en tröja att ha på mig :"Crazy old mother" i Magnumtypsnittet ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha tröjtrycket blir kanon!

   Vilken är favvolåten nu?

   Jag tycker kvalitén på massa band är grym just nu! Har förhandslyssnat lite på Death Angels nya (tre spår) där kommer nästa 5--poängaren låter det som. Det melodiösa är tillbaka! Inte minst WASP och Magnum visar det!

   Radera
  2. Just nu är en av favoriterna Quiet Rhapsody.
   Tröjtrycket blir nog inte av, men maken fick just tag på en "Bob-blå" kavaj att ha på spelningen. Hoppas på att få alla autograferna på den, så blir den snygg att hänga här hemma i vårt rock-rum!

   // Å

   Radera
  3. Ett tips förresten är Rocknytts melodiösa spellista på Spotify, uppdateras bra och man får mycket tips!

   // Å

   Radera
  4. Tack, för tipset!

   Blå signerad kavaj lät Lasse Berghagen! ...men passar Magnus som handsken! :-)

   Radera
  5. Hahaha, Lasse Berghagen!! Tänkte mer på att Bob ofta har en på scen ;-)
   http://www.lokalkompass.de/herten/kultur/bob-catley-magnum-m2311752,432144.html

   // Å

   Radera
  6. Vilken mobbare man är ibland! :-)

   Radera
 2. Sjukt bra lista som vanligt Per.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...