fredag 27 maj 2016

Polar'n Per - Lönelistan maj 2016

Majblommor
Maj, sköna maj... Gnet och slit börjar ta ut sitt pris, men solen gör allt mer hanterbart och jag undrar om vi inte ser (eller åtminstone jag) en god trend att första halvåret överlastas av släpp pga av man vill hitta festival- och gig-sommaren... Inte mig emot, men släppen blir svårare att sovra bland... Jäklar vad med bra musik det släpps!

Denna gång är det en spretig lista som rycker rock från alla håll och kanter. Allt från folkrock till poprock, alternativrock, punk, döds, thrash och nu-metall (förlåt!). Personliga favoriter finns i form av Cult Of Luna som alltid kittlar den där alternativa knölen i mig och Ellen Sundberg, som jag tycker är en av Sveriges skönaste live-akter i kategorin lyssningsbart för alla... Här finns även en del trevliga nya bekantskaper för mig och en dos stenhårt. De hårdast i listan är Inferior! Wow!

Jaja, nog med ord, här är lönelistan maj 2016 som Spotify-lista... Jag hoppas den faller väl in i kategorin "åtminstone något lyssningsbart för alla"!

1) Mimikry "Ett Annat Sverige" (2016)
Dalarnas bidrag till trallpunken kommer denna gång via 60-talsdängan "Streets of London", Hjalle och Heavy är tillbaka i skepnaden Mimikry med en nionde fullängdare döpt till "Alla sover" (2016)

2) Cult of Luna "The Wreck Of S.S Needle" (2016)
Kultbandet från Umeå har denna gång slutit ett samarbete med Julie Christmas (fd Battle of Mice) och resultatet är en kult som utvecklats ytterligare i sin progressiva och alternativa riktning.Det här är sjukt bra. Lyssna och njut! Sen köper ni detta vax omedelbums... buss på!


3) Gama Bomb "Raging Skies" (2015)
De nordirländska klassiska zombie-apokalyps-thrasharna Gama Bomb gav under slutet av förra året ut skivan "Untouchable Glory" (2015) som inte släpper taget i mina hörlurar. Därför kan jag lika gärna släppa detta tips till er... Jag gillar't! Låten, som i min tolkning, tycks handla om "Olyckan vid Djatlovpasset" 1959 handlar enligt bandet själva om följande: Håll i er nu!
"Raging Skies" handlar om hur utomjordingar och regeringen är kompisar, det sitter ödlor i stadshuset samtidigt som gigantiska kackerlackor bär kostymer och hattar då de ska arbeta i tunnelbanan. Yul Brynner är EN ROBOT!
I grund och botten var tanken: att föreställa en berusad konversation mellan John Cyriis och David "Ike"... :-)
OK, där satt den... typ! Yul Btynner (7 vågade livet m fl) är alltså en rysk skådis med karriär i USA, John Cyriis (Agent Steel) är sångare i ett jäkla bra Thrash-band (som otvetydigt inspirerat Gama Bomb) och Dwight David "Ike" Eisenhower är en inte helt okänd amerikansk president som var överbefälhavare för de allierade i Europa under andra världskriget.

Med andra ord, kan man förvänta sig ett bättre svar från ett Thrash-band med nära till både serietidningar, konspirationsteorier, zombier och hårda riff? Här finns texten till låten om du vill analysera galenskapen själv!

4) Ellen Sundberg "Favorite Town" (2016)
Svenska inlandets och Jämtlands starkaste kort inom modern americana och poprockfolk (en genre jag just hittade på) är tillbaka och hon väljer att utvecklas i samma raka riktning som tidigare. Hon definierar sig med sin rymliga ljudbild som en av Sveriges mest spännande kvinnliga artister som jag skulle kunna tjata mig blå på att ta sitt sound i en rockigare riktning, och det finns på senaste plattan som är värd att hålla utkik efter. Jag antar hur som helst att "Favorite town" hittar den bredare radiopubliken och är givetvis nyfiken på om det är Norrtälje som är omskriven i denna låt. Ellen skrattar glatt...
Haha, ja, det är verkligen också en av dom städer jag tycker om! Jag vet inte vilken min favoritstad är riktigt. Jag gillar ju Östersund. Men jag gillar andra städer också. Låten "Favorite Town" är rätt gammal, den näst äldsta av alla låtar på nya skivan. Det är också den som är mest poppig. Den handlar mest om att vara på resande fot och om att komma fram till den stad/plats man tycker mest om. 

5) Voivod "Post Society" (2016)
Ett av mina favoritband från pojkrummet är tillbaka med buller och bång. Det här behöver bara avsmakas, inte kommenteras med massa ord!

6) Deftones "Doomed User" (2016)
Nu-metallens ansikten är många. Ett av dessa representeras definitivt av Deftones som laddat om med plattan "Gore" (2016). Det här är ett guldkorn från en ganska tam platta. Jag saknar bandets klassiska dynamik.


7) Nada Surf "Cold To See Clear" (2016)
Brittpoppen är full av massor av band som låter likadant. Nada Surf har valt sin egen väg där. Tankarna går ibland till ett brittiskt Escobar, fast utan nerven och melankolin... En väg som ofta är för tam och tillrättalagd för min smak, men ibland skiner dom till. Deras fantastiska låt "Popular" (1996) är ett exempel. Denna likaså även fast denna är väldigt oorginell för att vara dem.

8) Fejd "Härjaren" (2016)
Hårdfolken skulle definitivt vara sämre utan detta bidrag. "Härjaren" är det första släppen från den annalkande fullängdaren "Trolldom". Nytt i bandets ljudbild är gitarren som jag tycker kittlar dödsskönt i kistan tillsammans med moraharpan! Jag kontaktar därför Fejd och Esko Salow (trummor) för att höra efter hur tankarna gick när strängarna skulle bli fler!
Detta var den första "nya" låten vi började med för "Trolldom" och den är näst intill helt skriven på och för moraharpa, ändå är den väldigt väl anpassad för en fet elgitarr. Tankarna på fler instrument, fler medlemmar har alltid funnits, det blir ett sätt att få mer rörelsefrihet i musiken.  Anledningen till att det blev en elgitarr har väl i grund och botten att göra med att det är i Metallen vi har våra rötter. Vi har alltid lyckats låta tyngre och hårdare live än vad vi lyckats med på skiva, att få med gitarren ger oss möjlighet att få den råheten även på skiva. I min mening har moraharpan och en distad gitarr alltid legat nära varann i ljudbild, i många fall tror jag att en del inte ens hade hört någon skillnad. Vi skriver allt vårt material med tanke på att kunna framföra det live, "Härjaren" känns som en låt som kommer att följa med oss länge och jag hoppas vi får massvis med tillfällen att framföra den.

9) Inferior "Expressed In Murderer" (2016)
Från Karlstad kommer dessa arga pöjkar. Deras andra släpp "The Red Beast" är ett stenhårt thrashigt och samtidigt melodiöst dödsvax och som sig bör, enligt mig, är det alltid det mest spännande släppet... Det andra visar bandens egentliga riktning!

Jag har följt bandets utveckling på avstånd sen deras andra demo "Completing the Prophecy" (som jag tror kom 2009) och med erfarenheten av tidigare skivproduktion undrar man givetvis var tar de vägen? Ja, en sak kan jag säga att detta är som gjort för att spelas levande på vägen! Det är gött mos! Jag vänder mig till Kristian Karlsson (bas och sång) för att få en kommentar om låten...
Det är en låt vi är väldigt nöjda med, det stod mellan den och "Own Your Honour" om vilken som skulle bli första singeln, eller vad man ska säga. Texten i sig är ganska rak och handlar om hur grova våldsbrott kan ge en sorts inre fred hos en del psyken. Vilket kanske förklarar varför vissa blir seriemördare t.ex. Första singeln bör ha en video och vi satt under ganska grym tidspress och valde att göra en enkel video. Det hade inte gjort "Expressed in Murder" rättvisa som första singel! Den kräver en råare mer genomarbetad video...
10) Atomic Love Reactor "Kiss Of Life" (2016)
Med influenser någonstans i 70-talet får ett annat gäng Karlstad-grabbar det att svänga rejält! När jag smakar av plattan finns mycket Deep Purple i soundet och låtvalet till denna lista står mellan denna och fler andra riktigt bra kandidater från nysläppta debutplattan "The Arrival" (2016). Valde jag rätt låt? Ja, bedöm själv. Jämför gärna med minst lika vassa "Mystery of souls" från samma starka vax... Jag kontaktar bandet och får chans att växla några ord om låten med Fredrik Eriksson (sång) och Thomas ”Bellen” Bergman (gitarr), "Vad sköj att du gillar vår nya platta och att du vill ha med en låt från den", inleder Fredrik innan vi kommer in på låten "Kiss Of Life" som skrevs redan 2005 av Thomas;
"Kiss Of Life"  är en personligt betraktelse om att nå sin mentala botten och att hitta vägen tillbaka mot ljuset och glädjen. "Kiss Off Life" betyder egentligen "hjärt och lungräddning" på engelska, men i detta fallet handlar det om en mental förstahjälpen då han några år tidigare hade brottats med ett dåligt mående. Låten är en beskrivning av hur hans liv såg ut vid denna tidpunkt och hur han vid livets vägskäl valde livet före en långsam död...
Det här är en riktigt stark låt på en riktigt stark platta!

11) Last In Line "Starmaker" (2016)
Efter sig lämnade Ronnie James Dio ett alldeles utmärkt gäng musiker, bla en av mina favorittrummisar Vinnie Appice, i bandet Dio som självklart saknar sin gamla sångare. Ingen kan ersätta Dio, men i Andrew Freeman (fd sång Lynch mod, fd gitarr Offspring) har man en högklassig sångare av klassiska hårdrocksmått. Så här kommenterar han låtvalet!
"Starmaker" handlar om alla i musikbranschen som du stöter på som ger massa löften utan att leverera något. Det finns gott om sarkasm i den!
Appropå det, Andrew uppträder i Las Vegas på showen "Raiding the rock vault" med inga mindre än Paul Shortino, Joe Lynn Turner och Robin McAuley... Typ, massor av tokgrymt bra metallarbetare bland fler sevärda artister! Det skulle jag vilja se så jäkla badly!


12) Gain Eleven "Sexual Punishment" (2016)
Här har vi hårdrock i stilen Hardcore Superstar och Backyard Babies. Det här är festivalmusik. Riffig. Ösig. Man rycks definitivt med, nyfikenheten kan däremot inte stå obesvarad, så jag kontaktar David Flognman (sång och gitarr) för att kolla av vem som är denne "Punisher" låten handlar om?
"The Punisher" i Gain Eleven brukar variera, vi är alltid redo att piska och ta emot. Låten är lite som en spinoff på "50 shades of grey"-hysterin som befann sig för ett tag sedan, dock i min synvinkel av texten är det en kvinna som står för "Sexual Punishment" på en väldigt oförberedd man. En man som på sin höjd räknade med missionären...
Bandet kan avnjutas live i Tyskland i slutet av maj innan de kliver upp 3 juni på Debaser, Stockholm och 8 augusti på hemmaplan i Arvika! Resterande av sommaren ska bandet skriva låtar och förbereda sig inför en mycket aktiv höst/vinter...

13) Boots On "Crank It Up" (2016)
Stockholmarna i Boots On kliver just nu in i studion för inspelning av en kommande singel som kommer bli en duett med en känd Svensk rock-sångerska... Vem det kan vara får vi reda på längre fram. Denna låt är hur som helst undangömd som B-sida på deras senaste EP "Trailer Park" (2016). Rak klassisk rock som osar läderstövlar! Det är precis vad bandet levererar med sin underton av Outlaw country! Som allätare är det mumma med coola klyschiga texter och starka melodier. Här finns det där som ska vara inräknat på rockens checklista! Chris Andersen (sång) kommenterar låtvalet...
"Crank it up" handlar om olika karaktärer i en krogmiljö. Kontentan är att alla är lika inför Rock'n'Roll så länge man är med och sjunger och partar! Låten var tänkt som första singel med punch-linen ”Crank it up with Boots On” men blev sedermera B-spår...
Kom igen och kommentera, hittar du något gott i gottepåsen?

Lönekontoret at your service!

/Polar'n Per

Tidigare löneutbetalningar 2016:
Lönelistan januari
Lönelistan februari
Lönelistan mars
Lönelistan april
Lönelistan maj

4 kommentarer:

 1. Som alltid lika intressant. Gillar spretigheten, det gör att det alltid finns något som är nytt för en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så hjärnan funkar på mig... samma lika = tråkigt!

   Radera
 2. Kul och lite udda inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, tackar, det är en mycket fin kommentar och exakt så jag vill att lönelistorna ska vara!

   Det är kul att sätta fokus på musik som inte har nått ut i mainstream-fåran.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...