söndag 28 augusti 2016

Polar'n Per tipsar om MÄBE:s singelsläpp - I skuggan av tornet

"I skuggan av tornet", så heter MÄBE:s nya singel som släpptes 26:e augusti. Låten är en av tre akustiska låtar på detta minisläpp som kompletteras av "För dom som blöder" och episka "Pannkakskungen".

MÄBE ska konsumeras antingen i sin rockigare tappning eller så jordnära som möjligt och det är i den sistnämnda förpackningen som låtarnas riktiga melodier prövas. ...och låtarna tål givetvis denna prövning. De gör det för att det lågmälda passar MÄBE som handsken, de gör det för att låtarna är skapade med grunden i sin sångmelodi.

Andra och tredjespår från singeln är hämtade från senaste fullängdaren "Mot ingenstans och överallt" (2014) och är verkligen två helt olika låtar. Den ena "För dom som blöder" är uttrycksformen envis och bygger på sin grundrytm. I tredje spåret "Pankakskungen" är det berättelsen som driver låten. I sitt nedskalade skick är den kanske den som är mest lik sin originaltappning, men det går liksom inte att värja sig för den charmiga släktkrönikan. Möjligen kan man undra det inte finns utrymme att sätta den i stråkar och orkestrar sammanhang där låtens episka sida ytterligare kommer till gagn. I denna nedskalade version är det sagostund. Berättelser, fast från en ytterst påtaglig verklighet. Det känns personligt. Det gillas! Nedan följer videon från förra året.Huvudtemat, "I skuggan av tornet" får en definitivt att lyriskt tänka på klassiska Bob Dylan och "All alone the watchtower". Melodiskt sitter det suggestiva där, det som är MÄBE:s signum. Jag som är torsk på den svenska musikskatten har väldigt lätt att räkna in MÄBE bland dem. Det enda jag kan klaga på är att jag vill ha mer!

/Polarn Per

Tre starka med MÄBE:
1) I skuggan utav tornet
2) För dom som blöder
3) Pannkakskungen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...