lördag 8 april 2017

Terrorn kommer till Sverige

Hejsan alla vänner. Det är inte ofta jag blir politisk här i vår hörna av rock n roll gemenskap, men nu är det dags.

När jag skriver detta är det i efterdyningarna av en, för mänskligheten, svart dag.
Idag drabbades återigen Stockholm av ett terrordåd.
Ja, trots att vi just nu är i ett tidigt skede av utredningar, så anser jag att det handlar om just ett terrordåd. Vare sig det visar sig att det handlar om en ensam galning eller en större sammansvärjning, det är en terrorhandling riktad mot vårt öppna samhälle.

Först, min kärlek till alla drabbade. Jag är är perifert själv drabbad genom att jag och min familj jobbar i området, och det var mer tur än något annat som gjorde att det bara var jag själv som var inne i centrum när allt hände.

Men det som jag egentligen vill dryfta är helt andra saker som dyker upp i terrorns svallvågor.
Min upplevelse av hela denna händelse är att stora delar av samhällsfunktionerna fungerat otroligt väl med tanke på hur förskonade vi här i Sverige ändå hittills är av denna typen av händelse. Förutom en, inte helt oviktig del av samhället, när det kommer till extraordinära händelser. Nämligen journalisterna.

Jag är i grund och botten en demokratisk socialist, vilket gör att jag har den grävande och granskande journalismen nära mitt hjärta. Men, i skuggan av en så pass samhälles avgörande händelse som idag, så börjar jag tvivla. Vilket i och för sig antagligen kan kopplas till någon form av hyenakapitalism.

Just nu, i skrivande stund, är jag mest fundersam över hur man kan bli så jävla korkad som dagens maratonrapporterande journalister.
Journalistlinjen är en av våra utbildningar med högst betygskrav för att man skall komma in , men sett till hur rapporteringarna kring dagens (och många andra) händelser visats i media, undrar man om det ingår en 120 poängs kurs i fördumning i utbildningen? Visst, kommersens krav på massrapportering ger automatiskt en viss urvattning av innehållet, men i dagens frågor och rapportering anar man en fördumning som jag tidigare trodde var helt förbehållen av sportreportrar.

Jag blir så trött på frågor och spekulationer som har "paradise hotel" nivå. Ett tv-tids mjölkande som får dom babblande ungdomarna i Lingo och liknande "frågesports" program att framstå som jämlikar. Inte värdigt! Journalismen skall vara grävande, skall vara sakligt rapporterande, oberoende, men aldrig spekulativt babblande för att fylla ut tid!
Överlåt allt det till oss amatörer och låtsastyckande. Men om ni inte har något substantiellt att säga, håll käften, för det underminerar mer än det bygger upp och det går inte att ducka för att det är media som vi småmänniskor vänder oss till i osäkra tider. I dag, när jag så här lång, varit mer än imponerad av många samhällstjänster i övrigt (inte SL), var ni som bäst usla. Skäms!

Facebook trolling förtäckt som journalism för att fylla ut sändningstid är inte värdigt utan spär bara på rädslor och fördomar.

Som slutkläm citerar jag vår statsminister. - "Ni kan inte kuva oss, ni kan inte styra våra liv, ni kan aldrig vinna."
Kärlek till alla drabbade och mänsklighet och demokrati i synnerhet!

1 kommentar:

  1. Usch ja, medias rapportering har varit bitvis riktigt usel. Speciellt SVTs första timme, när de sitter med en dator och läser twitterspekulationer rakt ut. Var är den erfarna, sållande redaktören?

    Det var ett tag sedan jag kommenterade här, men jag och de mina är okej. Tack och lov var jag hemma i Järfälla hela dagen.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...