onsdag 6 juni 2012

Let the Good Times Roll Del 10 - En bit av Rockhistorien - Special thanks...

Sista delen av serien Let the Good Times Roll som jag väljer att tillägna några av de andra banden som nämnts här plus lite annat som är värt att nämnas. Och vem vet, då det finns så mycket mer att gräva ur härifrån, kanske det blir fler tillbakablickar vad det lider.

Så ett ett stort shout out till alla som kretsade runt hela denna tillställning. Då musiklivet i lilla Mönsterås blommade med en otrolig kraft på den lokala scenen. Det är allt för mycket band och folk som spelat roll både för att forma musikscenen runt omkring trakten, men i synnerhet mig, för att jag skall kunna nämna dom alla. Lite referens material från band som nämnts.


The Quill
Eller som dom stavade namnet då, The Quil (den nuvarande stavningen kom till 1990).
Detta var väl vad man skall kunna säga, N.J.B.s stora rivaler på den lokala scenen, samtidigt som vi var goda vänner så fans där en lite tävlingsanda mellan banden.
Dock kan vi med facit i hand se vilket band som höll längst, i och med att The Quill fortfarande frodas som band och har nått ut från det lokala och börjat lägga världen för sina fötter, nu senast i form av sin första USA turné. Grattis Grabbar! Ni rockar som vanligt...

Tidig The Quil bild -86-87
Efter Jolles inhopp och hjälp med  trummandet på N.J.B.s platta så fick även The Quil sitt första kontrakt med Bums Records och man spelade sedan in skivan "Out Of Blue Corners"

På den skivan var laguppställningen
Tommy Karlsson - Sång
Jolle Atlagic - Trummor
Christian Karlsson - Gitarr
Ander Haglund - Keyboard
Peter Holm - Bas

Tommy ersattes sedan av Magnus Ekwall som man gjorde 5 plattor tillsammans med. Basen har genom åren trakteras av Roger Nilsson (Spirutal Beggars) och nu senast av Robert Triches (som en stund spelade med Boom Shankar Group dessutom).
2010 fick man dessutom en nytändning i och med att Gävlesonen och eminenta sångaren Magnus "Magz" Arnarna greppade mikrofonen.Tillsammans spelade dom in senaste albumet Full Circle.


Här är den kompletta medlemslistan för The Quill
The Quill (Quil 1986-1990)

Gitarr:
Christian Carlsson, 1986 -

Trummor:
Jolle Atlagic, 1986 -

Keyboard/Hammondorgel:
Anders Haglund 1986 – 1997
Ingvar Hägg        1997-

Bas:
Mats Johansson, 1986 – 1987
Peter Holm, 1987 – 1993
Roger Nilsson, 1993 – 2005
Robert Triches, 2005 - 2012
Roger Nilsson, 2012 -

Sång:
Olof Falk, 1986
Thommy Johansson 1986 – 1987
Tommy Carlsson, 1987 – 1989
Magnus Ekwall, 1989 – 2008
Magnus Arnar, 2010 -
 

The Quill 2012-


Boom Shanker Group
Egentligen inte ett Mönsteråsband, utan från Oskarshamn, även dom bestående av folk från knuttekretsar. Var det första bandet i vår bekantskapskrets som landade kontrakt och spelade in skiva hos Bums Records i Danmark.


Maths Drehmer - Sång (Den Magiska Hunden, Dweebs, Drehmer)
John Wiksten - Gitarr
Ulf Malm - Gitarr
Mikael Wester - Bas
Micael Hellström - Trummor
Meadow
Inte heller dessa grabbar kommer från Mönsterås, utan från Målilla, men var gamla kompisar till Ubbe och ett band man ofta stötte på ute på spelningar. Deras största tillskott till Mönsterås musikscen var väl egentligen genom att bröderna Larsson sedermera kom att spela i N.J.B. Men här ett exempel på hur dom lät.


Frozen Eyes
Från Göteborg som även dom gjorde platta hos Bums. Med den eminenta gitarristen Mattias Ia Eklundh.
LineUp:
Aulis Hultin - Sång
Mattias Ia Eklundh - Gitarr
Leif Larsson - Bas
Joakim Sjöberg - Trummor
Bums Records
Vad kan man säga om Bums som inte redan är sagt. Kändes som rufflare som ville men inte riktigt kunde. Mycket munläder och löften om gröna skogar som inte riktigt kunde infrias. Dock, så här i efterhand, ett roligt kapitel i livet.

NBV mfl.
Nykterhetens Bildningsverksamhet bör även dom få en liten eloge och då inte bara för deras storsinthet när jag brände sönder mattor på NTO biografen, utan framför allt för allt dom gjort (tillsammans med många andra studieförbund) för musiklivet i Mönsterås.

Jag vet inte hur det är nuförtiden, men då gav dom ekonomiska tillskott till väldigt många band som höll studiecirklar för att få in lite extra kosing. Vart och vartannat band hade en eller flera studiecirklar gående, oftast helt utan något annat än fiktiva deltagare på pappret. Så att man varje kvartal kunde kvittera ut ett par tusingar som ledararvode. Det var pengar som i vårt fall gick till bandeko, sånganläggningar och annat material.

Jag misstänker att studieförbunden var medvetna om att inta alla "kurser" var helt i sin ordning, men att man valde att blunda så länge det sköttes snyggt. Dels för att man faktiskt gjorde nytta, om  än inte på det sätt som var tänkt, men framför allt för att varje kurs var nya intäkter i egna kassan i form av statsbidrag.

Jag kan dessutom starkt rekommendera siterna Heavy Metal Rarities , StrappadoMetalblog och denna Youtubekanal som drivs av Strappado och innehåller mycket obskyrt från metalvärlden och Svenska metallscenen i synnerhet. Rena guldgruvorna och man kan dessutom hitta en hel del material av de som omnämnts här i hans gömmor.

Så, jag hoppas att denna lilla serie har roat åtminstone någon, och som avslutning citerar jag N.J.B. strofen som gett namn till det hela.

...Let the Good times Roll... 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...