lördag 1 september 2012

Bonka Bank!

Det samhälle som vi bygger upp med marknaden som rättesnöre och facit för all lycka och framgång gör mer och mer gällande att människor skall vara flexibla (vare sig dom vill eller inte).

Mantrat som upprepats de senaste åren har gått ut på att vi skall ha valfrihet, vara flexibla och individer som inte behöver kollektivet.

Det finns dock en del små brister i detta. T.ex. vår kära finansminister Anders "Ponyboy" Borg(och många andra) påpekar ideligen att bankerna plockar ut oskäligt höga vinstmarginaler och missköter sig i allmänhet, men ger inte oss som konsumenter riktigt det stöd som skulle behövas. För att hedra det tidigare nämnda mantrat saknas i denna fråga en viktig beståndsdel, nämligen enkla möjligheter för folk att byta bank.

I dagsläget är det lite pyssligt att göra bankbyten om man har en del lån osv. vilket gör att det blir lite svårare att utöva sann konsumentmakt. I livet är det inte riktigt lika enkelt att vara så flexibel som marknaden vill att vi skall vara. För det är fortfarande så att man riskerar att anses som en hoppjerka. Kommer det dessutom till ekonomi skall man kollas mot UC varje gång och har man för många kollar där kan det verka negativt om man vill söka lån på en bank.

Att det skall bli fullt lika enkelt som att byta telefonoperatör är väl att önska för mycket, men vi lever i år 2012 och det är sett ur vissa synvinklar rena framtiden bara det. Men ändå är vi i händerna på ett uråldrigt banktänk och det kvittar hur mycket E-fakturor vi kan betala via Internet, grundsystemet är baserat på åldrade ideal.

Men det är klart. Vi kanske inte kan hantera det ansvaret som en sådan konsumentmakt innebär. Tänk när Aftonbladet skriver om nästa bankskandal, eller någon bank ännu en gång behöver räddas på grund av tokiga spekulationer, då kanske folk skulle kunna göra riktig skada och börja byta bank.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...