fredag 14 september 2012

Man kan inte förneka en bra låt - 13

Captain Beyond är ett band som har varit väldigt inflytelserikt om än aldrig kommersiellt framgångsrika. Med sin progressiva och psykedeliska rock har om inte annat varit väldigt viktig för utvecklingen av dagens Stoner- , Progg- och retro-rock scen. Captain Beyond kanske inte blev så mycket mer än ett kult fenomen när det begav sig, men medlemmarna har förgreningar mot både Deep Purple och Iron butterfly och storheter som t.ex. Opeth har angett dem som en stor inspirationskälla.

Låten för dagen är Dancing madly Backwards från 1972. Detta är en riktigt skönsvängande diamant bland låt-skatter, även om den precis som sitt band kanske inte är så vida känt hos allmänheten. Man skulle dock kunna kalla detta en mall för 70-tals progg-rock. Svängigt, progressivt, sköna gitarrer, jazzigt komp och en underbar sång. Man kan fråga sig varför den inte slog hårdare...

En av de bättre coverversionerna görs av Svenska Qoph som gör en uppjazzad helsvensk version "Dansar Galet Bakåt". Qoph's debutskiva, där denna låten låg, sålde underligt nog bättre utomlands än i Sverige trots språket.

Captain Beyond - Dancing Madly Backwards


Qoph


Pentagram


Detta kanske inte riktigt kan räknas som en cover på Captain Beoynds låt. Men jag kan inte annat än slås av likheten i texten. framför allt känns det som textförfattaren åtminstone har hört refrängen tidigare någonstans. Undrar var?
The Flirts

2 kommentarer:

  1. Captain Beyonds version är väl den jag föredrar, hela plattan är fin fin! Fast Qoph version var ju riktigt kul, tänker på Abramis Brama när jag hör detta. Den sista videon kan jag inget mer än skratta åt!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...