lördag 15 september 2012

Undervattenskonst extraordinare

Ett av det jag tyckte var förra årets snyggaste skivomslag var Eddie Vedders "Ukulele Songs".

Skivan är kanske inte är den bästa jag har hört med Eddie. Inte dåligt, inte alls dålig utan stundtals riktigt bra, men den dominerande ukulelen tenderar att bli lite påfrestande i längden. Men som sagt omslaget är underskönt stillsamt och vackert med plats för eftertanke.

Omslagsbilden är tagen på en skulptur, The Lost Correspondent, som ingår i en rad undervattensutställningar runt om i världen av konstnären Jason deCaires Taylor. Just denna skulpturen hittar man på 8 meters djup utanför Grenada i Västindien.

En sak som jag gillar med konstverken, förutom skulpturerna i sig, är just placeringen. Att dom står på havets botten ger en karg, lugn, ödesmättad inramning med otroligt vackert ljus. Nästan lite överjordiskt, även om det nu är under vatten.
Dessutom tilltalas fridykaren inom mig att dom står i varma vatten, på djup som faktiskt är överkomliga även utan dykutrustning. Även om jag tror att det ökar upplevelsen att ha möjligheten att stanna till lite längre. Dock får jag väl vara realistisk och inse att risken att jag kommer att få se något av dessa verk i verkligheten är försvinnande liten.

Här är ett urval av hans verk.
4 kommentarer:

 1. Wow! Som du säger, fantastiskt ljus. Jag gillar att gorgonierna (de havsväxtliknande sakerna, består av miljoner små djur som byggt upp det) som har hittat ett hem och förhöjer skulpturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl en av idéerna från konstnärens sida att havet på något sätt tar över hans konstverk med tiden. Det är ju nåra som börjar bli riktigt inkorporerade med korallreven dom står vid.

   Radera
 2. Svar
  1. Håller med. Hade varit mäktigt på land, men under vatten blir det ännu bättre. Beror väl till viss del på ljuset osv. men jag antar att faktum att det inte är så lättåtkomligt ger en extra dimension.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...