torsdag 29 november 2012

Recension - Greenleaf : Nest Of Vipers

Vad skall man säga om ett sidoprojekt som ångat på och genererat kvalitativ rock under snart 13 år (and counting) och gett ut 5 plattor. Finns bara en sak att säga, Starkt jobbat grabbar!
Svenska Greenleaf må ha gått igenom lite olika uppsättningar genom åren, men den svängiga rocken har varit konstant. Senaste plattan "Nest Of Vipers" är inget undantag. Snarare tvärtom.

Vi börjar väl i grunden. Vi har här drivet, tydligt, taktfast och spännande trummande som samspelar med lika distinkt, pumpande basspel. Till det lägger vi snyggt fuzzade gitarrer, både vad gäller riff och solobitar. För att avsluta med helgrym och melodisk sång. Här och där kryddad med en pumpande Hammondorgel.
Tillsammans så bildas här svängig och behaglig rock med båda fötterna rotade i 70-talets bluesbaserade. Dock med en klart snyggare och modernare ljudproduktion även om den aldrig blir överarbetad.
Men det är med detta album kanske inte lika rättvist att bara peka på 70-talet heller för här finns mycket mer.  Om nu fötterna är rotade i 70-talet får man nog säga att blicken är riktad framåt.

Efter ett antal genomlyssningar, så fortsätter just trumspelet att sticka ut. Det är inte ofta som trummisar får denna framskjutna position i ljudbilden och lyckas ta hem det så här bra. Min första tanke går mot Bonham..
Det här är är bara positivt och inte som Lars Ulrichs experiment med trumljudet på St. Anger plattan som bara blev konstigt.

Jävligt bra rock helt enkelt. Rock som ger mersmak. Detta är en skiva som det är väldigt lätt att starta om, när man väl nått slutet. Slutet som möjligen kommer lite väl snabbt och då är det ju extra bra att det inte gör ont att ha repeat på.

Jag brukar ju även ta en titt på omslaget, eftersom jag tycker att det kan tillföra rätt mycket njutning det med.
Gjort av någon Gem, med loggan gjord av Daniel Sjödin, som jag har absolut noll koll på båda två. Loggan är skönt 60/70-tals inspirerad. Omslaget är grötigt, färglöst, plottrigt och påminner lite om mitt eget klotter. Med andra ord, jag älskar det.
Möjligen hade jag låtit loggan stå ut i en grön färg för att skapa lite färgkontrast om det hade varit jag som varit där och pillat.

Det är bara att gasa på och fastslå att det verkar bli Sveriges år i år, åtminstone när det kommer till skönt svängande retrorock. Och på den listan så förtjänar även Greenleaf en hög placering.

Den Torra faktan:
------------------------------------------------------------
Line-Up:
Tommi Holappa: Gitarr
Bengt Bäcke: Bas
Oskar Cedermalm: Sång
Johan Rockner: Gitarr
Olle Mårthans: Trummor


Skiva: Holding On
Skivan innehåller 9 låtar á 43 minuter.
  1.     Jack Staff
  2.     Case of Fidelity
  3.     Lilith
  4.     Tree of Life
  5.     Dreamcatcher
  6.     At the Helm
  7.     Sunken Ships
  8.     The Timeline's History
  9.     Nest of Vipers (a Multitude of Sins)

  Skivsläpp: 2012
  Skivbolag: Small Stone Records
  Hemmaort: Sverige

  Facebook
  Spotify 

  Support The Bands That You Like!!

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...