torsdag 21 mars 2013

Dagens Musiktips - Black Star Riders

Jag har precis snabblyssnat på Black Star Riders första singel "Bound For Glory", som kan hittas på Classic Rocks hemsida, från den kommande fullängdaren All Hell Breaks Loose.


Bandet som nyss gick under namnet Thin Lizzy gör mig riktigt kluven. Under tiden som dom kört under Lizzy flagg har dom lämnat mig ganska kall. För mig är Thin Lizzy något heligt och ett Lizzy utan Phil otänkbart. Därför tyckte jag det var positivt när namnbytet annonserades och man meddelade att man skulle göra en skiva. För på något sätt blev det för mig som en travesti av det heliga att åka runt som någon form av hyllningsband och köra de gamla låtarna.
Kanske en orättvis dom mot en samling musiker som jag verkligen ändå gillar, men jag kan inte rå för det. 

Så, nu med nytt namn och framför allt nytt material så känner jag att den känslan släpper. Så lyssnade jag på Singeln och på något sätt så fortsätter min förvirring. "Bound For Glory" låter verkligen både som något jag redan hört med Lizzy och något som skulle kunna vara sprunget direkt ur Thin Lizzy. Dubbelgitarrerna är där, svänget, känslan. Ricky Warwicks röst är inte allt för långt från Phils. En del gitarrer lite tyngre och produktionen låter lite modernare, men på det stora hela detta kunde lika gärna ha varit den naturliga fortsättningen på Thin Lizzy. Lite som om man hittat gamla inspelningar som man putsat upp och gett ut.
Men det är det ju inte, bara nästan. Och det är här förvirringen sätter in på riktigt. För det är en riktigt bra låt, även om den är förvillande lik andra lizzylåtar. Vilket gör att jag inte bara kan sätta mig på tvären och obstinat skrika "detta är en skam!". Vilket hade varit den enkla vägen.

Så provlyssningen av denna första låt, i det nya kapitlet av en legendarisk musikalisk resa, lämnar mig med flera mixade känslor.
Sorg, för att det bandet som jag älskar så inte längre finns (även om man har sagt att tributespelningar kan komma att ske under Thin Lizzy fanan).
Glädje, för att här verkar det komma en fortsättning på låtar som saknats mig och för att på något sätt så fortsätter Thin Lizzy andan på ett sätt som den inte gjort på många år.

Slutkontentan får dock bli positiv! Låten är riktigt bra. Sedan får vi vänta 27:e Maj och se vad resten av plattan för med sig. Tills dess skall jag njuta av den här låten, med vissheten att åtminstone den troligen skulle ha  gjort Phil stolt, och med förväntansfull förtjusning se fram mot vad Black Star Riders första skiva kan föra med sig.

2 kommentarer:

 1. Intressanta reflektioner, tycker jag.
  Sen kan jag inte hålla med om att låten är bra - men det är en smaksak.
  Jag fattar inte hur bandet - med DEN producenten - kan komma fram med något så PLATT produktionsmässigt!
  Lyssna på tidiga Thin Lizzy - Vagabonds ex. Det är djärvt och har "edge".
  Refrängen på "Bound for Glory" är hemsk, i mitt tycke. Versen är seg. Trummorna är hemska hemska hemska!! Brian Downey fick låtarna att "driva framåt" och "rulla". Den här trummisen - som säkert tekniskt är super - är som en klassisk metaltrummis=stoppar upp beatet hela tiden.
  "Sounds so Boring" är min titel på låten.

  Synd. Trodde mycket mer på det här projektet.
  Fegt. Varför inte våga kliva UTANFÖR Lizzysoundet?
  Tråkigt. Då kom det inget nytt band att digga? Eller är plattan bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra input.
   Håller nog med om att med nytt bandnamn, så hade det varit mer naturligt att kliva bort från Lizzy soundet. Åtminstone inte gjort det som en sådan karbonkopia. Jag håller med om att man saknar Downeys sväng. Samtidigt så har jag en sådan saknad av Lizzy att jag är beredd att invänta resten innan jag bestämmer mig för vad jag tycker. Men jag är som sagt kluven. Fast då mer på känslomässiga planet.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...