onsdag 19 juni 2013

Recension - Velvet Elvis : In Deep Time

Velvet Elvis första fullängdsskiva, In Deep Time, kom redan förra året och man är nu i full fart med att spela in uppföljaren som ännu inte fått något namn, så vad kan vara mer passande än att värma upp med att ta en titt på just debuten.

Velvet Elvis är ett band som tycks gå sin egen väg, mer om det senare.
Själva beskrivar man sin musik som Heavy Psych/Stoner Rock, och det är väl inte något fel i det, men det finns så mycket mer här. Det finns stora doser av Indie Rock och ett analogt och tillbakalutat 70-tal med svävande psykedelia. Skall man peka ut referensgrupper så hittar man en spännvidd av influenser allt mellan både The Doors själfulla inlevelse och The Cults maniska schamanstomp (som jag antar i sig har sin grund i Doors) , men även stänk av Pink Floyds psykedeliska känsla och Black Keys intensivvitet (och många fler).
En väldigt skön blandning med andra ord. Det är i mina öron en tung suggestivt, modern ökenhippierock med rötterna i dåtiden, lite i samma anda som ett annat av mina nya favoritband, The Saint James Society.

Grunderna läggs av en stadig rytmsektion på trummor och bas, som verkligen får chansen att vara med och göra ljudbilden intressant. Varpå sång och gitarr väver vackra och intrikata mönster. Låtarna har en organisk känsla även om man i öppningsspåret "Nexus 666" sparkar igång med en Bladerunner inspirerad Android historia, så är de följande texterna mer centrerade runt människor, känslor och naturromantik, kryddad med mycket snygg stämsång.

Karrah Teague har en stark och själfull, svävande röst (inte helt olik Svenska Moas) som passar väldigt bra in i ljudbilden, även om jag själv är väldigt svag för just låtarna "Rattleskin Boots" och "BM Steed" just för samspelet med Randalls Coons sång, vilket jag tycker ger en extra nerv till skivan. För att inte tala om den mäktiga rökaren "Toothless Moon" som stänger skivan.

Vad det gäller att gå sin egen väg, så har bandet valt att ge ut sina tidiga alster (EPs) i olika format, men där vinyl och kassett är genomgående. Så och denna skiva som är utgiven i en en limiterad Vinylutgåva på endast 300 handnumrerade ex. som ser riktigt snyggt ut, förutom digital nerladdning.
Nästkommande album spelas in helt live, förutom överdubbning av solon och sång för att försöka ge den rätta livekänslan. Vilka format den kommer att komma ut i är ännu så länge för mig okänt, men en kvalificerad gissning är att att vinyl kommer att vara ett av dem.Vad gäller livekänsla tror jag att detta är ett band som dessutom gör sig bra på scenen och vad jag förstått så är det ett flitigt turnerande gäng. Så vi får väl hoppas att dom kan få ledigt från sina USA turnéer och får möjlighet att ta en sväng över till våra breddgrader.

En mycket stark debutskiva i mina ögon som verkligen ger mersmak inför kommande alster. En skiva som jag nog kommer att återkomma till ofta i framtiden. Det enda jag kan klaga på är att den inte finns i en snygg CD utgåva att pryda skivskåpet med, man får väl sätta upp en Vinyl på önskelistan i stället. Klart rekommenderad.

Favoritlåtar just nu : "Rattleskin Boots" och "Toothless Moon"
Betyg: 8/10

Den Torra faktan:
------------------------------------------------------------
Line-Up:
Karrah Teague – Vocals
Brandon Henahan – Guitar
Randall Coon – Guitar and Vocals
Luke Valchester – Bass and Vocals
Scott Donaldson – Drums and Percussion

Skiva: In Deep Time
1. Nexus 666            06:04
2. BM Steed             04:18
3. Big Game Hunt    08:39
4. Brass Tacks          06:23
5. Tribal Rape          06:46
6. Rattleskin Boots  04:29
7. Toothless Moon   06:08

Skivsläpp: Juni 2012
Skivbolag: //cae-sur-a//
Hemmaort: USA

Hemsida
Bandcamp
Facebook


Support The Bands That You Like!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...