måndag 19 november 2012

Recension - Mamont : Passing Through The Mastery Door

Som jag skrev häromdagen så damp det ner ett par skivor från Ozium Records. En av skivorna stack ut lite extra, eftersom den redan vid öppnandet av paketet gav en aha upplevelse.

Skivan i fråga var Mamont "Passing Through The Mastery Door" och anledningen till aha effekten var så klart omslaget, som gav en tydlig igenkänningsfaktor då man genast kunde se att det var den rockande eminenta konstnären Robin Gnista som låg bakom omslaget.Lika omedelbar känsla som omslaget gav, fick jag även av musiken direkt vid första snabblyssningen. Det behövdes inte många minuter för att både frugan och jag skulle vara hänförda. Tungt, väldigt behagligt tjock dist på gitarrerna. Spännande trum- och basspel. Duktiga musiker hela bunten helt enkelt. Dessutom gillar jag faktum att man växlar mellan att sjunga på ömsom Svenska och ömsom på Engelska. Musiken i sig är modern 70-tals retro (kan man säga så?) med mycket bluesig fuzz och psych-vibbar mixat med stoner. Det svänger grymt helt enkelt.


Men musiken som kvartetten bjuder på har så mycket mer än bara skoningslös tyngd. Dom bjuder även på snygga takt och stämningsbyten. Man glider från det blytunga till rymligt lätta atmosfärer och tillbaka igen på ett naturligt och sömlöst sätt. Sången följer musiken väl. Den går från att vara smeksam, stundtals lite Jim Morrison lik i sitt uttryck, för att i nästa stund gasa på längs landsvägen. Jag gillar dessutom när Karl drar på i sången så att han ligger på gränsen till att rösten spricker, så som i "Creatures", det ger en extra nerv till sången som lyfter hela paketet. No nonsens rock!

Just nu, i denna första förälskelse, så har jag bara en sak att klaga på och det är att skivan är aningen kort. Jag hade nog velat ha åtminstone "Blind Man" del 1 och 2 på plattan med (om dom existerar). Fast man kan ju alltid köpa deras tidigare EP och lägga till de 3 låtarna från 2011 för att få upp längden på skivan.
En sak är jag dock säker på, denna skivan kommer att spelas flitigt långt in i framtiden hemma hos oss. Att dessutom frugan krävde att få den överförd till sin telefon efter bara en genomlyssning är ett kvalitetscertifikat om något. Att det dessutom rör sig om en debutplatta bådar gott för framtiden.

Vill jag höra mer och se dem live? JO BÄTT!Den Torra faktan:
------------------------------------------------------------
Line-Up:

Karl Adolfsson : Gitarr & Sång
Jonathan Wårdsäter : Gitarr
Victor Wårdsäter : Bas
Jimmy Karlsson : Trummor

Skivan innehåller 8 spår och klockar in på strax över 40 minuter.
1.Mammuten 04:50
2.Jag Sår Ett Frö 05:32
3.Creatures 06:40
4.Blind Man (Part III) 06:18
5.Stonehill Universe 04:40
6.The Secret Of The Owl 05:10
7.Woods 02:54
8.Satans Fasoner 06:25


Skivsläpp: CD 2012-09-28, Vinyl på gång
Skivbolag: Ozium Records
Hemmaort: Sverige

Facebook
Bandcamp
Spotify
Support The Bands That You Like!!
2 kommentarer:

  1. Hoppas det blir verklighet med Vinylen! Detta svänger fin fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag förstår det skall vinylen vara på gång i början på nästa år. typ Januari.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...