torsdag 10 januari 2013

Ode till Systembolaget

Jag satt och pratade med en kollega som är från Tyskland, som flyttade till Sverige för ca. 2 år sedan. En sak som han var imponerad av här i Sverige, och som fick mig att tänka på hur bra det är, är just vårt Systembolag.


Många är Svenskarna som imponeras av kontinentens möjligheter till att köpa alkohol i vilken liten skitbutik som helst när man åker på semester. Men det man i tillgänglighetens namn glömmer är vårt monopolbaserade alternativs otroliga utbud och kunniga personal. Dessutom så är deras tillgänglighet och öppettider inte värre än att man med enbart minimal planering kan hålla sig onykter efter behag.

Att det dessutom fortfarande finns ett statligt monopol som faktiskt säljer en av landets populäraste produkter helt utan eget vinstintresse. Bara det är ju värt en eloge. Eller det faktum att du kan sälja tillbaka oöppnade flaskor om du mot all förmodan köpt för många. Försök med det på ICA.

Och vad är det vi har att jämföra med, det som alla Svennebanan resenärer alltid förordar efter sina semestrar, som gärna dras fram som en av EU:s stora fördelar?
Sprit/Vin/Öl i vilken affär som helst. Från den minsta lilla supermarket i anslutning till hotellet till de stora matvarukedjorna så kan man köpa den alkohol man för stunden vill ha. Men då har man i stort sett enbart det som marknaden tror att du vill ha att välja på. Vilket ofta kan vara gott nog, men inte vidare spännande. Visst, jag gillar Carlsberg, och dom kan man hitta överallt, men ibland, till och med allt oftare, vill jag ha något mer spännande. Försök att hitta en "Red Seal Ale" eller en "Spooks Ale" i en av dessa affärer...

Nä, så nästa gång ni hör någon gnälla över Systembolagets monopolstatus och hur dom vill kunna köpa alkohol när dom vill, och var dom vill. Bitchslappa dom över huvudet och be dom tänka om.

Sedan vet jag att spritmonopolet ställer till det för en annan del av branschen, som jag anser är lite olyckligt, och då tänker jag framför allt på mikrobryggerier och gårdsbryggerier. För det är en spännande värld som jag tvivlar på kommer att vara negativ för folknykterheten, men som tyvärr har svårt att leva i dagens alkoholpolitik.

Men förutom det kan jag bara säga, Go Systembolaget!

4 kommentarer:

 1. Så sant, angående den kunniga personalen. Som du säger, det är synd med mikrobryggerierna. Jag gillar mikrobryggd öl.

  Ibland så drömmer jag om att vi skulle ha ett systembolag med mat också, lite mera kunskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att komplettera med mer gull till Systemet, så fick jag just ett SMS om att 5 av Sveriges sista Spooks ale för säsongen, som man lokaliserat på ett systembolag i Dalarna eller var det var, nu finns undanlagda till mig på mitt lokala systembolag. Det finns nog ett par till om någon annan vill beställa, för det verkade som om åtgången var större på Pripps Blå på landsbygden. :-)

   Det är Service det. :-)

   Radera
 2. Kan inte göra annat än att hålla med. Systembolagets utbud rockar. Hemska tanke att bara kunna välja på dom stora bryggeriernas ofta undermåliga bärs.

  Men Spooks Ale? Så bra var den väl ändå inte?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...