onsdag 27 februari 2013

Önskelistan - Absinthe

När man ser till konst och det faktum att jag är väldigt förtjust i "posterkonst" så är det väl inte helt konstigt att en av mina favoritperioder konstmässigt är Art Nouveau eran. Med favoriter som den Tjeckiska målaren och illustratören Alphonse Mucha och den Belgiske konstnären Henri Privat-Livemont. En av Henris mest kända bilder är den underbara "Absinthe Robette" vilket får bli inramningen till dagens Önskelista.

Det är väl få drycker som det skapats sådana myter om som just Absinthen, allt från galenskap till mord, vilket i sig gör att den gröna drycken (måste nödvändigtvis inte vara grön, men det får anses som den klassiska färgen) har alla förutsättningar som behövs, för att få vara med på min önskelista över kompletteringar till barskåpet.

Att den dessutom under lång tid varit förbjuden i större delen av västvärlden, på lite lösa grunder, gör ju inte saken sämre. Dock har jag själv bara smakat drycken en gång för länge sedan, och då utan rätt tillbehör och kunnande, vilket gjorde att det mest smakade peck. Men som sagt, med den historia som finns bakom, så borde man ju ha en flaska i barskåpet hur det än smakar.

Det finns många ställen på nätet som ägnar sig just åt Absinthen, varav ett ställe att börja på är Absinthes.com,. Där man inte bara hittar flaskan till höger, utan även kan köpa explorer-set med smakprover under namnet Absinthexplorer.
Det är dessutom en dryck som kräver sina tillbehör och har en hel del ritualer runt inmundigandet för att den skall komma till sin rätt.

Till att börja med behövs som sagt själva Absinthen, men utöver det skall det helst finnas ett Absinth-glas med tillhörande sked, iskallt vatten och enligt vissa även en sockerbit. Ni får ursäkta mig, men jag passade på att dra till med dödskalletemat, då det återigen gick. :-)
Visst, det går att lösa allt detta på enklare sätt,  men då stör man ritualen. :-)

Sked från Crazy Pig Design


För det lite extra festliga tillfället där man vill besöka den gröna älvans land tillsammans med sina dekadenta konstnärskollegor skall den givetvis serveras ur en så kallad Absinthe fontän

Det finns ju dessutom klara referenser till Rockens värld. en stor fantast av just Absinth, är Marilyn Manson. Så till den milda grad att han har sitt eget märke vid namn Mansinthe.

Dels förekommer det en Absinth-scen i filmen Mouline Rouge, där Kylie Minouge spelar den gröna älvan (vilken älva...), men där Ozzy Osbourne hjälper till ätt lägga rösten. Det framgår dock inte så tydligt i den klippning som till slut hamnade i filmen.

Givetvis finns det även Absinthe med Robette på etiketten, skam vore ju annat.
Här en scen från en av mina favoritfilmer, Dracula, där man också just avnjuter ett kallt glas Absinthe.

1 kommentar:

  1. Alphonse Mucha gör riktigt grym konst, helt klart min favorit från den eran!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...