fredag 29 mars 2013

Konsert - Ghost, Tyrol 2013-03-28

Denna afton, skärtorsdag till råga på allt, styrde jag och frugan vår trogna kvast (skämtsamt kallad Reanult) mot Tyrol, Djurgården i stället för att sikta mot Blåkulla (Blå Jungfrun utanför Oskarshamn), men just ikväll, under fullmånen, var mörkrets härolder, Ghost, just på Tyrol för att hålla sin mässa.

Efter sin bejublade debutskiva och med uppföljaren om hörnet, behöver jag då säga att förväntan var stor att äntligen få se bandet live för första gången?

Det skulle visa sig att kvällen hade en ohelig treenighet i beredskap för oss. Jag passar dessutom på att be om ursäkt för dom dåliga bilderna.

1. Första förbandet, Dead Soul.
Vilken jäkla rökare!
Bandets namn kan te sig en aning märkligt när man levererar så levande och själfull musik. Detta är verkligen ett band jag kommer att återkomma till.
Även detta ett band från Östergötland, normalt en duo, men för livespelningarna förstärkta till fem man. Bandet själva kallar sin musik för Industriell Doom Blues och det är väl inte någon dum beskrivning, för det var modern Blues rock med ett mörker som härstammar rakt ner från en berömd korsning strax utanför Clarksdale. Drivet och rått, analogt och synt i en svängig mix. Därtill en sångare med en riktig guldpipa.

Av en slump fick jag chansen att byta några ord med gitarrhalvan av Dead Soul, Niels (hittar så otroligt lite om detta band på nätet), då han även dubblar som Ghost's Turnéledare. Trevlig kille som kunde berätta att man har en skiva på gång, förhoppningsvis i September. Den hoppas jag få chansen att återkomma till här på bloggen.
När jag kom till konserten visste jag inget alls om bandet. När jag gick därifrån visste jag egentligen inte så mycket mer, men en sak som jag vet, är att jag upptäckt ett nytt favoritband.

Dead Soul har en singel ute på vinyl och uppe på Spotify, se till att lyssna på den! Det är inte en uppmaning, utan en order.

 2. Som förband nummer två spelade Switchblade och tyvärr är nog det mest positiva jag kan säga om dem, är att dom slutade. Till slut. Nä förresten, trummisen och keybordspelaren var energiska och duktiga, men det var alles. Antagligen baserar jag detta till mångt och mycket på min aversion mot growl, för det var några minuter i mitten av deras set som blev mer uthärdliga när den omaskerade sångaren valde att sjunga lite mer normalt. Men även att denna typ av introverta doom kanske behöver ett annat forum, mer eget, med andra förväntningar. Gitarristen var ett kapitel för sig, hade jag velat höra oinspirerade ackord med långa mellanrum hade jag kunnat stannat hemma och lånat dotterns elgura och ackordbibeln. Som lök på laxen hade man en alldeles egen growldemon som stundtals släntrade ut på scenen. Först och främst, demoner släntrar väl inte? Dom dyker upp och försvinner i blixtpuffar! :-) Skall man ha en maskeringsgimmick, får man nog steppa upp lite om man  öppnar för ett band som Ghost, som gör det hela på en helt annan nivå. Oinspirerat framträdande över lag som bara lyckades dra ner stämningen.

3. Ghost! Säga vad man vill om det bandet, men vilken show dom levererar.
Musiken, som de namnlösa vålnaderna levererar, sitter som en knytnäve i solarplexus. Papa Emeritus II seglar runt på Scenen och lyckas med sina små och sparsamma gester skapa en otrolig närvaro. Ljusshowen är vansinnigt snygg, backdropen likaså. Ett mycket professionellt paket, fulladdat med mystik och bra låtar, och trots att det var en hel del av dem som jag inte hört ännu, så funkade det väldigt bra.

En sak som frugan och jag reflekterade över är att det blir en något udda upplevelse när man inte kan se och tolka musikernas ansiktsuttryck. En annan sak som jag reagerade på var de snygga körerna eller dubbningar av Papas röst (vet inte riktigt vad jag skall kalla det), som i vissa stunder får sången att låta som tagen ur en skräckfilm om man tänker sig klassiska scener där man hör flera röster från helvetets djup. Däribland låter det även som kvinnoröster är indubbade, vilket i sig triggade tankar på om huruvida det kan finnas kvinnor bakom kåporna. En tanke som får extra bränsle efter gruppens senaste video. :-) Vem vet? Inte jag! Dock är identiteterna bakom gruppen ointressant för min egen del, även om det alltid är kul att spekulera runt mystik.

Jag ser verkligen fram mot skivsläppet för uppföljaren, och efter kvällen tror jag knappast att jag kommer att bli besviken. Sedan får folk skrika sig hesa om att dom är trötta på hypen runt Ghost, för min egen del gillar jag hela paketet och kommer fortsatt att se fram mot vad dom har i kikaren för oss.

En underbar kväll, och sällan har väl textraden från låten Stand By Him, "It is the night of the witch tonight", varit mer passande, som denna skärtorsdag.

2 kommentarer:

 1. Såg Dead Soul I Lördags (den 20 April 2013)
  på bengans i Linköping.

  Köpte singerade Singeln och filmade 2 låtar.
  lägger upp på Youtube snart

  Dead Soul var riktigt jävla bra


  Sedan så skall du få ett musiktips.
  Skogen Brinner - Pundarvarning
  http://www.youtube.com/watch?v=2GkIW4hvK0o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Dead Soul ser jag fram mot mer av.
   Jag hörde Skogen Brinner låten häromdagen och jag gillar det. Har en svaghet för proggig rock på Svenska.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...