torsdag 13 mars 2014

Spader Ess tänker högt om Frontiers Records Skivomslag.

Jag tycker att ett skivomslag är en rätt viktig del av en skivrelease. Den sätter tonen och även om den egentligen inte påverkar innehållet på skivan så kan det ge mycket för helhetsintrycket.

Vilket för mig osökt in på de omslag som kommer ut från skivbolaget Frontiers Records. Det här är lite illa underbyggt, eftersom jag inte gjort min läxa och kollat bakgrundsfakta ordentligt, men baserat på en rätt stor del av skivomslagen från Frontiers Records, drar jag slutsatsen att man ofta antingen använder en och samma konstnär till stor del av sina omslag, eller att någon på skivbolaget är svårt inne på lite ödesmättad gothfantasy, för en hel del av releaserna därifrån är omslagsmässigt väldigt snarlika i sina uttryck.
Normalt är det väl så att många band strävar efter någon form av igenkänningsfaktor i sin design, vad det gäller loggor och ikoniska frontfigurer, men att ett skivbolag skulle göra det, känns mer otippat?
Skivomslagen här i exemplet är inte dåliga som så, jag hade varit lycklig om jag varit lika duktig konstnär som den/de som gjort dessa, men när man ser dem så här tillsammans känns det lite fantasilöst uniformt, kanske....6 kommentarer:

 1. Håller med dig. Snyggt men samtidigt ganska trist och fantasilöst.

  SvaraRadera
 2. Ja, de där bilderna signalerar någon form av power metal med för ljus sång och plastiga synthmattor och gör att jag aldrig ger plattorna en chans. Å andra sidan gör de antagligen att någon annan genast lyssnar på dem, precis som du och jag gör när vi ser ett lila album med en siluett av en get på... :-)

  SvaraRadera
 3. Ni har antagligen väldigt rätt båda två... :-)

  SvaraRadera
 4. Intressant reflektion, har själv tidigare tänkt i liknande banor. Problemet för mig är inte själva grundmotivet (som iofs heller inte plockar många poäng). Nej, vad som verkligen sabbar omslagen är de plastigt billiga logotyperna, och liknande saker som ramar och svarta partier. Med lite vettigare typografi hade de kommit bra mycket längre. Nu ser det mer ut som om en treåring fått härja fritt i photoshop.
  Skönt att få raljera lite, så här mitt i natten... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag håller med. Logotyperna är nog det som sänker ner helheten mest.

   Radera
 5. Fast jag tycker dom har hittat en stil med egen karaktär. Bra utstickande, på den tid det begav sig...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...