fredag 9 maj 2014

Hur bra kan en låt vara? Bohemian Rapsody

"Bohemian Rapsody" spelades in för den legendariska plattan och släpptes av Queen på "A Night at the Opera" (1975), den nådde den brittiska albumlistans förstaplacering, inte ända fram på andra länders listor, men det är nog få låtar som är så kända. Det som är ett alldeles utmärkt bevis på dess popularitet är antalet inspelningar som gjorts med låten...

Klassisk posé med Freddie Mercery i London utanför Dominion på
Tottenham Court där musikalen We Will Rock You (2014) spelas!
För mig är låten ett unikum, något som satt hårdrocken i ett större kontext än bara tre ackord och massa energi (ursäkta Ramones!) Här kommer några av mina favoritinspelningar!
 1. Mike Myers hyllar den rättvist i kultrullen Waynes World! ...det är en minst sagt episk och oförglömlig biltur med riktig vänskap, drömmar och headbanging! Le! Njut...


   
 2. Porkka Playboys gör den absolut, minst lika roligt, kanske i den mest charmiga inspelning jag sett... Scenen är en liten Polo på en lerig åker någonstans i Finland! Bara det lixom!


   
 3. Newton Faulkner spelar den solo, det är en imponerande precision i hans framförande... se och njut, kom ihåg att han gör den själv!


   
 4. Den underbara hyllningen från The Freddie Mercury Tribute Concert (1992) med Queen-medlemmarna John Deacon (bas), Brian May (gitarr) och Roger Taylor (trummor) där Elton John (sång, piano) och Axl Rose (sång) stärker upp originalen. Gåshuden när Axl gör entré! Upplev den...


   
 5. Ukuleleversionen med Jake Shimabukuro, instrumentalt under kontroll, ja, den är fortfarande väldigt smaklig... jag är fascinerad över hur bra han fångar stämningen och sång-melodin... kanske hade låten upplevts väldigt skrämmande med B-b-b-banjo?

Är det en bra låt eller?

/Polar'n Per

Tre starka kort med Bohemian Rapsody:
1. Den inledande ballad-delen som avslutas med ett grymt gitarrsolo
2. Opera-delen som antagligen krävde droger för att knäcka som idé lämplig att förverkliga
3. Hårdrocks-delen som river upp så goa känslor (kolla bara klippet från Wembley med Elton John)

Håll till godo med en liten bonus... Originalet! Det är svårslaget, eller hur?

7 kommentarer:

 1. Jag saknade bara Bad News version
  http://www.youtube.com/watch?v=0wM58YXp2x0&feature=kp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant... jag hade den i baktanke men när jag klottrade artikeln mindes jag bara fyra... då slängde jag in ukulelen... You really got me!

   Radera
 2. Tyvärr hittade jag inte Team Cans version av den från "Körslaget". Vill minnas att de kallade den för den ultimata körlåten eller liknande.

  Själv upptäckte jag låten genom "Wayne's World" =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom gjorde ju Wagner bra oxå! Ride of the Valkyries...

   Radera
  2. Eller fortuna... minns inte!

   Radera
 3. Underbar låt (och grupp)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det... Porkka Playboys tar fram just den essansen!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...