tisdag 6 oktober 2015

Polar'n Per ser Europe på Gröna Lunds stora scen

Europe stänger Gröna Lund för året. Det är en höstdag som visar sig från sin bästa sida och i publiken trängs vi med Upplands Väsby som för dagen måste vara helt folktomt. Utrymt när förorten ska hylla sina söner, grabbarna som gjorde världssuccé. Jag skriver detta med några dagar i backspegeln sen gigget 2015-09-25, men jag kan fortfarande återge delar av intrycken som etsat sig fast. Joey Temepest röst är fortfarande grym. Den åldras med värdighet och gör sig verkligen i det nya materialet... De nya låtarna lyfter oväntat verkligen settet!

Europe rockar Gröna Lunds stora scen 2015-09-21
Titellåten från senaste plattan "War of kings" (2015), "Hole in my pocket" och "The second day" är onekligen riktigt bra spår i settet och "Days of Rock'n'roll" bekräftar att jag måste handla skivor med bandet igen.

Några av låtarna har arrangerats om och fått ett mer organsikt orgel-sound, Hammond... Det gör att delar av det äldre materialet känns mer tidlöst än 80-tals-keyboard kan åstadkomma vilket enligt mig är välkommet. Speciellt tydligt blir det i "Girl from Lebanon" som är betydligt bättre omarrangerad, för att inte säga helt grym denna kväll, jämfört med en ganska tam studioproduktion.

Settets tyngdpunkt ligger på nya plattan och kring plattan "Out of this world" (1988) där "Ready or Not" står ut som bästa spår. Tillsammans med energin i nyare "Last look at Eden" (2009) och bandets kanske tempostarkaste 80-talsbomb "Scream of Anger" (båda från andra vax) skapas en finfin inramning och bandet ska ha fyra starka ess av fem möjliga för denna kväll där både John Norums solo "Vasastan" och Ian Hauglands lekfulla trumsolo lämnar ståpäls värd att förmedla i en recension!

Jävlar vad bra dom är live... Liket lever!

/Polarn Per

Tre starka kort med Europe
1. Att hitta rätt igen efter alla dessa år
2. Tyngden som faktiskt får mig att stå förvånad
3. De starka melodierna som genomsyrar varje låt!

Set list
War of Kings
Hole in My Pocket
Superstitious (inkl delar av Bob Marleys "No Woman No Cry")
Scream of Anger
Last Look at Eden
New Love in Town
Firebox
The Second Day
Sign of the Times
Carrie
The Beast
Vasastan
Girl From Lebanon
Ready or Not
Nothin' to Ya
Let the Good Times Rock
Cherokee
Rock the Night (inkl delar av White Stripes "Seven Nation Army", Pugh Rogerfeldts "Stockholm" och "Superstition")
Days of Rock 'n' Roll
(Encore break)
The Final Countdown


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...