torsdag 25 september 2014

Recension - Mad Artwork : I Still Breathe

I dag tittar vi lite på Uppsalabandet Mad Artwork. Efter att ha vunnit en del tävlingar och jobbat hårt på den lokala scenen, har man nu släpper sin debut I Still Breathe och kommer i samband med det ge sig ut på en Englandsturné.
Trots att skivan endast innehåller ett fåtal spår, 4 stycken för att vara exakt (med en löptid av dryga 41 minuter) så känns det ändå som så många fler. För här snackar vi progressiv rock med många galna tempobyten i varje låt. Redan första låten innehåller så många svängningar att man ibland undrar om det bytt spår utan att man hängt med.
Jag skulle inte bli förvånad om man hittar delar av bandets husgudar i Primus och Frank Zappa, för Mad Artwork är åtminstone i mina öron vad som skulle kunna vara deras kärleksbarn. Och sett som kärleksbarn, så får man väl se det som att det blev en dotter, med den rivigt skönsjungande Therese "Tezzi" Person bakom micken. Men det finns så mycket mer under den ytan, både små musikal-inslag och en rejäl dos renodlad 70-talsrock med fötterna djupt rotade i både Led Zeppelin, Uriah Heep, Deep Purple och Rush. Men det stannar inte heller där, utan det finns klart mer moderna Metall-influenser också.


På de fyra låtarna hinner man med att ge oss såväl visa och balladsektioner, folkvisa av olika ursprung till renodlar rå-rock med fläskiga metalriff, allt inramat i en galen soppa av "vad som helst kan hända".
Ibland är det lite som jag brukar beskriva fusion Jazz, att det låter som alla i bandet lirar varsin låt samtidigt, men man lyckas ändå sy ihop det till en välsvängande helhet.
Man har dessutom förmågan att veta när det är dags att ösa på och briljera och när återhållsamhet är att föredra. Att låta avsaknaden av utfyllnad vara vägen till en lyckad låt.
Bandet leker framgångsrikt med just kraft och mjukhet som motpoler.
Vilket gör att jag tror att man kan plocka fram denna skiva om och om igen och helt beroende på var man är mentalt själv, hitta helt nya ingångar till musiken.
Att Therese sjunger kompetent så det räcker, och har en spännande röst, har vi redan konstaterat. Vad gäller de andra musikerna så kan jag inte annat än fortsätta hyllningen. Idel duktiga instrumentalister på alla positioner. Med tanke på hur unga dom dessutom är och redan så skickliga, så kan jag inte annat än undra hur deras uppväxt sett ut. Hade det inte varit för att dom verkar ha så roligt, så hade man kunnat misstänka att dom var broileruppfödda på någon rysk musikerfabrik. Det är inte är helt utan att man blir lite nyfiken på hur detta tar sig ut på scenen.

Sammanfattningsvis kan jag inte annat än säga att Mad Artwork är lite som Powerpuffpinglorna (Powerpuffpinglorna skapades när Professor Utonium blandade socker, peppar, salt och allting som är snällt, men av misstag hade han i Kemikalie X (där kemikalie X i detta fall nog kan handla om glädje och humor (Tror dessutom att det i detta fall blandades i lite osnällt också))). Splittrat? Kanske. Intressant? Absolut!
Helt enkelt en rolig och salig blandning av allt som är gott. 4 starka Ess, ett stort lycka till och en önskan om att få höra mer i framtiden, blir betyget!

Man har även en fundraiser på gång för att finansiera inspelningen av skivan.
Sammanfattning:
Betyg: 4/5
Ess
Favoritspår: The Magic Sun & I Still Breathe
Skivbolag: Copro Records
Release:  10:e Oktober 2014
Bandet består av följande lirare:
Andreas Berglund – drums & percussion
Daniel Dluzewski – bass, recorder & backing vocals
Gabbi Dluzewski – guitars, recorder, whistles & backing vocals
Simon Forsberg – irish bouzouki, acoustic guitar & backing vocals
Terese ”Tezzi” Persson – lead vocals


Tracklist:
1 See What There Is
2 Locked In A Lie
3 The Magic Sun
4 I Still Breathe 1. 01. Our motherash
 2. 02. Ocean deep
 3. 03. Equators
 4. 04. Depth of the sun
 5. 05. Humans
 6. 06. With eyes wide open
 7. 07. The drum
 8. 08. Bound to be machines
 9. 09. Trails and passes
 10. - See more at: http://www.globaldomination.se/reviews/greenleaf-trails-and-passes#sthash.bYPJKWQX.dpuf

 11. 01. Our motherash
 12. 02. Ocean deep
 13. 03. Equators
 14. 04. Depth of the sun
 15. 05. Humans
 16. 06. With eyes wide open
 17. 07. The drum
 18. 08. Bound to be machines
 19. 09. Trails and passes
 20. - See more at: http://www.globaldomination.se/reviews/greenleaf-trails-and-passes#sthash.bYPJKWQX.dpuf
  Facebook
  Hemsida


  Support The Bands That You Like!

  2 kommentarer:

  1. Kul att få läsa din recension av denna grupp, har själv fått upp ögonen för dessa och kommer inom snar framtid också slänga ut en recension.

   Och Terese ”Tezzi” Persson är grym på det hon gör, följt henne länge på olika sätt. :)

   SvaraRadera
   Svar
   1. Jo dom är ett spännande gäng. Skall bli kul att se vad du skriver om dem.

    Radera

  Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...