tisdag 20 november 2012

Recension - Abrahma : “Through The Dusty Paths Of Our Lives”

Paris må vara ljusets stad, men när man även är grogrunden för band som Abrahma, så inser man att det finns en mörkare värld under Seines broar.

Kvartetten gick tidigare under namnet Alcohsonic och drog då mer åt 70-tals influerad bluesrock. Nu har man dock återbildats sig under namnet Abrahma och putsat en del på ljudbilden. Borta är 70-talet och i stället har man förädlat rocken och stormar nu mot framtiden med blytunga stövlar av ren rå rock.

Första skivan för Fransoserna, under nya namnet, “Through The Dusty Paths Of Our Lives” släpptes på eminenta bolaget Small Stone Records och det är ett gediget verk. 15 låtar á 70 minuter. Musiken är Tung och Tight för det mesta, med stämningsfulla mellanspel av lugnare låtar.
Att svänga från retrorock till en fräshare och hårdare variant av Stonerrock har man gjort med bravur. För svänget finns där fortfarande och har en god dos av psych invävt i tyngden. Skivan håller dessutom ihop väldigt bra och trots sin längd så blir den aldrig tråkig. Musiken är mästerligt framförd och sången väldigt bra.

Abrahma har en kompromisslöshet som stundtals påminner om Clutch och ibland Kyuss, men här finns så mycket mer nyanser. Skivan börjar med låten "Alpha" och slutar med "Omega", det vill säga början och slutet på det grekiska alfabetet. Vilket även kan hänvisas till Uppenbarelseboken där Jesus utropar “I am the Alpha and Omega” (fast troligen inte på Engelska), som skall syfta på evigheten och symbolisera Apokalypsen.
Med detta i hand kan man bara här börja ana ett djup utöver det vanliga, för musiken förändras i sin färd från början mot slutet. Början bjuder på hårda catchiga låtar för att någonstans vid "Loa's Awakeing" gå in i ett mer differerat mönster där det psykedeliska blir tydligare och man förändrar ljudbilden lite mer och blir stundtals mer experimentella.

Och då har jag inte ens försökt hitta en röd tråd i texterna ännu, vilket jag inbillar mig kommer att finnas. För det här är en skiva som jag verkligen skulle vilja ha ett texthäfte till för att riktigt kunna gräva ner mig i dem. Man får hoppas att det finns med i den fysiska utgåvan.
Hur eller hur, detta är en skiva som kan ge mycket glädje under lång tid. En skiva som bör lyssnas på i en följd och i lugn och ro även om det finns en hel del låtar som står på egna ben. En riktig pärla. Rekommenderas!

Utöver musiken kan jag inte låta bli att påpeka att skivomslaget är otroligt vackert. Konstnären bakom det är Alexander von Wieding (han lägger dessutom sång på en av låtarna) som är värd en artikel i sig. Man har dessutom fått hjälp med lite gitarrer av Ed Mundell från Monster magnet.Den Torra faktan:
------------------------------------------------------------
Line-Up:
Sebastien Bismuth: Sång, Gitarr
Nicolas Heller: Gitarr
Guillaume Colin: Bas
Benjamin Colin: Trummor 

Skiva: Through The Dusty Paths Of Our Lives
Skivan innehåller 15 spår och klockar in på 70 minuter.
 1. Alpha
 2. Neptune Of Sorrow
 3. Tears Of The Sun
 4. Dandelion Dust
 5. Honkin' Water Roof
 6. Loa's Awakening (Prelude)
 7. Vodun Pt. 1: Samedi's Awakening
 8. Big Black Cloud
 9. Headless Horse
 10. Vodun Pt. 2: I, Zombie
 11. Oceans On Sand...
 12. ...Here Sleep Ghosts
 13. Vodun Pt. 3: Final Asagwe
 14. The Maze
 15. Omega

Skivsläpp: 2012
Skivbolag: Small Stone Records
Hemmaort: Frankrike

Facebook
Hemsida
Spotify 
Bandcamp

Support The Bands That You Like!!

4 kommentarer:

 1. Vackert. Det där borde man ju kolla upp!

  SvaraRadera
 2. Jo dom är riktigt sköna. Fick dessutom ett tips på ett Svenskt band av dem som skall kollas upp. Mer om det senare.

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

  Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

  Mvh
  Besökstoppen

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...