lördag 17 oktober 2015

Polar'n Per recenserar Pain of Salvation - Falling Home

Pain of Salvation - Falling Home (2015)
Pain of Salvation är på allvar tillbaka efter år sarjade av misär. Daniel Gildenlöw (sång, gitarr) angreps av en illasint mördarbakterie och läkarna opererade bort en stor bit av ryggen för att Daniel överhuvudtaget skulle överleva. Kanske är det förklaringen bakom ett mer avskalat sound? Kanske gör det titeln "Falling Home" logisk med?

För det är remakes som denna platta handlar om. Lågmälda avskalade akustiska versioner av låtar från sent 90-tal till senaste nya studiomaterialet på dubbelplattorna "Road Salt one" och "two" via "Stress" från (Entropia, 1997) till "To the Shoreline" (Road Salt two, 2011).

Det första jag tänker på när jag lyssnar igenom plattan är hur fint låtarna har arrangerats upp, sen just reflektionen över hans långa sjukhusvistelse, därefter den omsättning av musiker som bandet haft genom åren. En personlig favorit-line-up är den på Scarsick (2007). Där fanns energi, dynamik och dynamit!


Nu serveras ett mycket lågmält format som fungerar för reducerade sättningar, så som bandet periodvis uppträtt både innan och nu efter Daniel insjuknade och jag tycker att bandet förlorar mycket dynamik genom att låtmaterialet inte spretar så där progressivt som bandet gjort genom åren. Tematiskt funkar det dock. Kanske bidrar det just med förmågan att komponera en än mer dynamisk live-upplevelse, men i detta format vill jag bara ha enstaka låtar åt gången... så missförstå mig rätt, det är bra låtar, men som helhet blir det inte så bra som varje låt själv är...

Betyget blir därför ganska missvisande 2 starka ess (av fem möjliga). När det på plattan finns låtar som lyser desto starkare. Jag tänker på den alldeles utsökta swing-covern av Dios gamla "Holy Diver" (från plattan med samma namn, 1983) eller Lou Reeds "Perfect Day" (från plattan Transformer, 1972) som finns bifogad nedan i en ganska trevlig live-tagning från 2012.


Soft är det hur som helst... Favoritspår på plattan är "Linolium" och blocket med "Mrs. Modern Mother Mary", "Flame to the Moth" och "Spitfall", som kanske också är mest väl bevarad från sitt originalarrangemang. Ge plattan tid och den kommer växa!

Kanske får jag anledning och återkomma till just detta!

/Polar'n Per

Tre starka kort med Pain of Salvation:
1. En av Sveriges mest karismatiska och tänkande frontmän
2. Progg... bara det liksom!
3. Hopp om mer från bandet. Den som väntar på något gott... Tiden på sjukan, tror jag, har resulterat i massa material som väntar på att förlösas.

Mer om Pain of Salvation:
- Plattan på Spotify

2 kommentarer:

  1. Det var bättre förr. Men ja, det kan nog mynna ut i något bra det här.

    SvaraRadera
  2. Håller med! Men det Daniel gör är fortfarande intressant!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...