tisdag 1 december 2015

Dagens Musiktips - Conny Bloom : Skattmasen

Det här gör mig riktigt glad.
En av Sveriges vassaste gitarrister och låtskrivare, med ena benet fast förankrat i dåtidsblusen och det andra svängande i den funkiga delen av soulmusiken, Conny Bloom, släpper nu ett solo album på svenska. Fult Upp.

Första singeln, "Skattmasen" visar att det är inte bara magiska mattfärder med om elektriska pojkarna som Conny lyckas peka ut riktningen med, utan han behärskar även att bli en del av den anrika bluesiga, svenska vistraditionen. Med ett sällan tidigare skådat proggigt och funkablusigt retro nutidssväng ger han en rak höger mot Skattemyndigheten. Jag är själv en lat och stolt skattebetalare, men kan samtidigt se Connys syn på systemet, då jag förstår en strävande musikers dilemma med säljande skivor som mest genererar pengar till någon annan. Eller i bästa fall ger en moderat vinst flera år efter att skivan legat på listorna. Fenomenet är inget nytt. Astrid Lindgren var en av de första att peka ut orimligheten i skatteverkets jakt på till synes framgångsrika kulturarbetare.

Men tillbaka till musiken. Conny har ett sväng djupt inrotat i benmärgen som aldrig går att komma ifrån. Inte ens när han gör sin egen grej på svenska.
Och, visst har han gjort det förr, men då var det i den mer humoristiska "För Fet För Ett Fuck.." som i sig var minst lika skön. Men här blir det med ett allvar som ger möjligheten till högern att äntligen få en "vänsterlåt" med riktig äkthet, så att dom kan partaja på valvakor utan att spela "Staten och kapitalet" ironiskt. Samtidigt som sunt tänkande progressivt vänsterfolk kan ta den till sitt hjärta som en pekare till det som skevt i det socialistiska systemet utan att skämmas. 

The dude gonna swang even troubadourstyling....Eller något. Go Conny Go! Jag ser fram mot att höra resten av plattan!

Kunde tyvärr inte bädda in låten, men lyssna på den via Soundcloud här på länken:
https://soundcloud.com/user-165441804/conny-bloom-skattmasen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...