måndag 13 maj 2013

Recension - Trucker Diablo : Songs Of Iron

Kan man kombinera Lastbilsromantik med tung rock?
Trucker Diablo gör i alla fall ett försök med sin andra platta "Songs Of Iron".

Bredbent och fett, och trots att det inte låter Country, så kan jag inte annat än dra metal-paralleller till just Country, men det sitter nog mest i bandets rednneck framtoning som andas Amerikansk söder, trots att bandet kommer från Nord-Irland.

Texterna handlar om att köra stora bilar med stora motorer och att partaja. Musiken är tung modern radiorock. Snyggt framförd med catchiga riff. Blandningen av referenser, AC/DC, Kiss, Thin Lizzy (bland annat), ger oss en tung radiovänlig hit-rock som påminner om Nickelback, fast bättre.

Min första reaktion när jag satte på plattan var att det här åker ner i papperskorgen fort (digitalt då förstås). Det kändes lite för mycket Redneck helt enkelt. Därtill lagt, likheten med Nickelback. Fast, det tog inte så lång tid innan jag faktiskt svängde om en aning och bestämde mig för att ge dem en ärlig chans och fasiken om det inte svängde om en aning. Bortser man den stereotypa och aningen snäva och lite unkna inramningen, så svänger det på riktigt bra. Och kanske kan Trucker Diablo bli den felande länken mot just Nickelback-genren som jag saknat.

För Nickelback är ju en av de stora mysterierna i branschen. Ett band som ingen tycker om, men som tydligen säljer som smör. Och själv kan jag ju inte säga att dom är dåliga, men att därmed säga att jag tycker om dom, är en helt annan sak. Men det är ett helt annat ämne. Tillbaka till Trucker Diablo.


Trucker Diablo bjussar på tunga, riffiga, Singalong låtar. Det är drivet och melodiskt och som gjort för Amerikansk radio. Det är testosteron-rock som gjord för bilfestande ölpimplande amerikaner.
Min första tanke var som sagt att det inte var något för mig alls, för att efter ett par lyssningar tycka att det har nog ändå något. Och det har det.

Skivan som helhet ger kanske inget större mervärde förutom som partysoundtrack, men där gör den sig dock väldigt bra, för det är en samling med rätt starka låtar som står bra på egna ben. Flera av dem är absolut värdiga deltagare på förfest-spellistan eller kanske framför allt på blandCD:n till bilen, som man har på, när man sitter hela gänget inknökat och hinkar bärs (utom den för kvällen utsedda chauffören förstås) för att fara till någon festplats eller konsert, med knutna nävarna viftandes ut genom fönstren en varm sommarnatt. Alla som är uppvuxna på landet vet vad jag menar. Det är en euforisk känsla som inte går att jämföra med att åka tunnelbana precis (även om det kan ha sin charm det med).

Några sådana låtar är tex. "The Rebel", "The Streets Run Red" för sin Lizzy feeling och "Not So Superstar" (har inte den en touch av den gamla poprockdängan "Dangerzone" (från filmen Top Gun) över sig, men körd genom ett tungt och skitigt hårdrocksfilter?).

Med ännu ett antal lyssningar under bältet kan jag nog säga att skivan peakat lite och börjat sin färd utför på intresseskalan igen. Det blir lite mycket truckerkeps helt enkelt. Men det är nog mest på grund av ett rätt intensivt lyssnande.
Denna skiva har sin plats, absolut, även om den inte kommer att gå till historien som någon klassiker som man kan sätta på vilken tid på dygnet som helst. Kanske inte ens vilken dag i veckan som helst. Det är nog en skiva för just Fredagar och Lördagar, kanske bara som del i spellistor, men som sådan helt klart godkänd. Hur den kommer att stå sig i längden, för en som inte partajar så hårt längre återstår att se.


Den Torra faktan:
------------------------------------------------------------
Line-Up:
Tom Harte: Guitar/Vocals
Simon Haddock: Guitar/Vocals
Glenn Harrison: Bass Guitar
Terry Crawford: Drums

Skiva: Songs Of Iron

1. Red Light On
2. Year Of The Truck*
3. The Rebel
4. Drive
5. Not So Superstar
6. The Streets Run Red
7. Lie To Me*
8. Maybe You're The One
9. Bulldozer
10. Rock Hallelujah
11. Highway Radio
12. When's It Gonna Rain?
13. Shame On You
14. I Wanna Party With You*
(*) indicate CD only tracks

Skivsläpp: 2013
Skivbolag: Ripple Music
Hemmaort:Nord Irland

Facebook
Spotify (I skrivande stund endast första plattan)
Support The Bands That You Like!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...