lördag 5 januari 2013

Recension - Sideburn : IV Monument

Årets första recension! Fast den borde nog ha skrivits redan förra året, men tyvärr kommer den inte förrän nu. Men bättre sent än aldrig.

Det rutinerade bandet Sideburn visar att även i Stockholm görs det bra musik. Deras fjärde platta, "IV Monument" är en rejäl dos av vad bandet är bäst på Doom-injicerad Metal. Här bjuds på riktigt kompetent musik i alla dess former, höll jag på att säga. Det är välmusicerat, Välsjunget och välproducerat.
Det blandas friskt ihop råtung Doom med klassisk metal och bluesdoftande hårdrock. Även om det till en början kan kännas lite splittrat, så funkar det förvånansvärt bra. Det dras ihop känslor från så väl Mustasch, Deep Purple, Rainbow, Black Sabbath (Dio åren) och Candlemass. Ibland mer uppdelat och ibland i en salig blandning.

Janis röstomfång är ett kapitel i sig. Det spänner från Ralf Gyllenhammars avgrundsvrål över till Joey Tempests melodiösa smekningar och på vägen kryddas det med lite Dio och Ian Astbury. Ett imponerande omfång med andra ord.
Även gitarrspelet är imponerande, då det liksom Janis röst spänner över olika genres, både tungt Doom-riffande för att väldigt lätt glida över i lätt flytande Blackmooreska solon.


I vanlig god ordning har man förpackat det hela i ett riktigt snyggt omslag gjort av Johan "Sparris" Skylling och gruppens egen Morgan Zocek.

Sammanfattningsvis, så kan skivan kännas lite splittrad till att börja med, men den växer över tid och jag är ganska säker på att jag kommer att spela den en hel del i framtiden. För att inte tala om att hålla ögonen öppna för deras live-framträdande här i staden.

Den Torra faktan:
------------------------------------------------------------
Line-Up:
Morgan Zocek - Gitarr, Kör
Jani Kataja - Sång, Gitarr
Martin Karlsson - Bas, Orgel, Kör
Fredrik Haake - Trummor, slagverk

Skiva: IV Monument
Skivan innehåller 9 låtar
  1. Diamonds
  2. Fire And Water
  3. Tomorrows Dream
  4. Crossing the Lines
  5. The Last Day
  6. Silverwing
  7. The Saviour
  8. Bring Down The Rain
  9. Monument
Skivsläpp: 2012
Skivbolag: TRANSUBSTANS Records
Hemmaort:Sverige

Facebook
Spotify

Support The Bands That You Like!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...