tisdag 6 augusti 2013

Polar'n Per jublar - Nine Inch Nails har vaknat!

Det är tydligt att Nine Inch Nails (NIN) är tillbaka. Bandet jag fastnade för, som någon variant av käftsmäll och "Neuromancer"-punk (bok av William Gibson, 1984), har en världsomfattande turné och en platta planerad. Teknofilen Trent Reznor klev därför upp på scenen för fyra dagar sen, 2:a augusti, med sitt NIN på festivalen Lollapalooza (Chicago’s Grant Park) för att sparka igång hösten! ...och vilket gig det blev! Spelningen fångades under en livestream från festivalen och delas i artikeln för oss alla att ta del av!

Bandet gjorde sannerligen ingen besviken med en show som spände över nästan två timmar. Publiken serverades en handfull nya låtar från det, i början september, kommande albumet "Hesitation Marks" (på hans egna label Nothing Records), samtidigt som vi gamla rävar fick ett pärlband av gamla klassiker. Låtarna "March of the Pigs", "Terrible Lie", "Wish", "Head Like a Hole" och avslutande megaklassikern "Hurt", som numera avlidne Johnny Cash faktiskt gjorde ännu bättre, är goda exempel på dessa, som framförs med ursinnig precision. Relativt nyare låtar som "Survivalism" och "The Hand That Feeds" funkar klockrent och ger blandningen gammalt och nytt en balanserad upplevelse, utan att det på något sätt blir retronostalgisk.Det kan ändå konstateras att det lågmälda industriella numera har ett övertag i bandets set, men det vägs som sagt upp av tokdraget som mobiliseras när strängarna ska bändas och Reznor ska svettas. Personligen tycker jag NIN mer och mer blivit ett band för live-scenen, då plattorna nästan uteslutande innehåller elektroniska kompositioner. Låtar skapas sällan, eller aldrig, tillsammans med de musiker som följer Reznor ut på vägarna. Levande kommer dock en hel del av detta till rätta och skänker variation till showen. Numera, visserligen, i en mer klinisk industriell riktning än det mer bisarra Faux-liknande tema som det tidiga turnérandet erbjöd. Kanske var det inverkan från en viss Marlyn Manson som skapade denna dragning, för fram till och med "Downward Spiral Tour" (som pågick under nästan sjukt långa tre år, fram till 1997) var det en galen live-akt utan paus för publiken att hämta andan... chockrock, ni vet!

Hur som helst, 2009, senast det begav sig avslutade Nine Inch Nails sin turné med att all utrustning såldes av på auktionssajten eBay. Därpå följde ett officiellt uttalande att bandet, och all albumproduktion lades på hyllan för att ge utrymme för arbetet med musiken till filmen om Facebook "The Social Network" och den nystartade gruppen How to Destroy Angels. Båda dessa projekt är, enligt mig, mindre lyckade, speciellt det sistnämnda som skapades tillsammans med frugan, Mariqueen Maandig

Jag tror Reznor delar den uppfattningen, Det är ju så uppenbart att formatet har saknats när man ser spelglädjen och hur scenen inledningsvis inspirerats av samma minimalistiska och effektfulla upplägg som präglade bl a "Beside You in Time" (2007). Bandet som Trent Reznor mönstrar till denna turné är som vanligt inte identiskt med det som avslutade 2009, Josh Eustis är ny basist, i övrigt finns NIN-veteranerna Alessandro Cortini (Keyboard), Robin Finck (Gitarr) som i ett flertal omgångar spelat i bandet samt Ilan Rubin (Trummor och Cello!) som anslöt till bandet under senaste vändans "Another Version of the Truth".

Höj volymen, dra igång klippet och åk... Håll till godo!

/Polar´n Per

NIN Set list, Lollapalooza 2013-08-02:
Copy of A
Sanctified
Came Back Haunted
1,000,000
March of the Pigs
Piggy
The Frail
The Wretched
Terrible Lie
Closer
Gave Up
Help Me I Am in Hell
Me, I’m Not
Find My Way
What If We Could?
The Way Out Is Through
Wish
Survivalism
Only
The Hand That Feeds
Head Like a Hole
Hurt

Här hittar ni Nine Inch Nails
...på webben
...på  Spotify

Mina favoritspår från gigget:
1. Head Like a Hole
2. Survivalism
3. March of the Pigs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...