onsdag 4 december 2013

Spader Ess tänker högt om Spotify ersättningar

Idag släppte Spotify uppgifter om hur mycket artister får i ersättning för hur deras musik spelas. Inte helt oväntat var det väl niga direkt hisnande summor som ramlade ner i artisternas fickor. Mellan 4-5 öre varje gång en låt spelas.

Löjligt lite kan tyckas. Men innan jag skriker ut att dom är True  Gangsta, så skulle jag vilja veta en del annan fakta. Hur stor del av deras inkomster som går vidare till upphovsrättsägarna, för det är ju den summan som är intressant. För dom kan inte dela ut mer än dom drar in. Sedan lär dom behöva en del stålar till omkostnader som servrar, personal och ägarnas frukost-beluga. Enligt dem själva strax under 70% av deras intäkter.

Det låter aningen bättre. Med tanke på hur många låtar som spelas på Spotify så blir det antagligen inte så mycket per spelad låt, och som affärsmodellen verkar se ut, så minskar i praktiken ersättningen per spelad låt lite varje gång en låt spelas.

Så, i slutändan är det väl helt enkelt upp till artisterna och oss konsumenter om vi tycker det är ett rimligt upplägg eller inte, för båda delarna behövs för att det skall funka, hur bra eller smidig tjänsten än är. Det enda vi kan vara riktigt säkra på är att Spotify troligen ändrat musikmarknaden för all framtid på ett eller annat sätt.

1 kommentar:

  1. Word! Det är lite synd, för det som ändrats mest är inkomstspannet (rättvisan?) mellan dem som tjänar mest (Metallica?) och mååånga, måååånga andra som knappt gör ett skit!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...