fredag 13 september 2013

Sånt man hittar på nätet... Hårdrockseliten i Rockopera

Snubblade över denna lilla pärla när jag slösurfade lite. På siten Dangerous Minds hade man en artikel om ett barnprojekt som tydligen är rätt känt i England och USA men som jag själv aldrig hört talas om.

Baserat på boken "The Butterfly Ball and the Grasshopper's Feast" så gjorde under tidiga 70-talet ett gäng ur det vi idag anser som hårdrockseliten, med Deep Purple bassisten Roger Glover i spetsen en underbar psykedelisk rockopera för barn. Som förutom liveframträdande och en skiva bland annat resulterade i den nedan tecknade filmen.

I klippet nedan så hör vi Ronnie James Dio som den sjungande grodan, som framför den Beatles inspirerade "Love is All".


Andra prominenta namn som kan nämnas i detta projekt är förutom redan nämnda Roger Glover och Dio, David Coverdale, Ian Gillan, Glen Hughes och Jon Lord. Till det kan man lägga modeikonen Twiggy och skräckmästaren Vincent Price. (lite osäker om Ian Gillan enbart var med på Live framträdandena)

Det finns dom som säger att det var Dio's inblandning i detta projekt som gjorde att Richie Blackmore  fick upp ögonen för honom, vilket ledde till att han hamnade i Rainbow och därifrån katapultades iväg till en karriär som en av hårdrockens giganter.

Bästa låtarna är utan tvekan "Behind The Smile" med Coverdale och "Love Is All" med Dio. Båda trevliga små popdängor framförda med stora röster.

Rockoperan finns på Spotify för lyssning och du kan läsa mer om den på Wikipedia,
vill man däremot äga vinylen så finns den på Ebay eller CD på Amazon.

Ibland är nätet en underbar källa till udda kunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...