fredag 6 december 2013

Spader Ess tänker högt om Ghost och Ritualer

Det finns många ritualer.

Både sådana som vi är medvetna om, och sådana som vi är mer omedvetna om.
Att gå på en konsert kan ses som en ritual, somlig mer än andra.
Att dricka sprit kan vara en ritual, se bara på hur man  dricker Absinthe eller Fredagsölen för att markera att nu är veckan slut.
Ritualer kan vara personliga eller tillsammans med andra.

Att bada kan vara en ritual. Det var faktiskt i ett bad, som för mig kan te sig aning ritualistisk, som fröet till denna text kom till, då jag väldigt sällan badar för att bli ren, utan bara för att slappna av och njuta. För att nå lite närmare mitt eget nirvana. Ibland tänder jag ljus, ibland läser jag en bok, ibland dricker jag en kall öl eller ett glas vin. Men oftast spelar jag musik. Vilket som, jag blir otroligt avslappnad och tankebanor får vandra fritt.

Ritualer handlar oftast om en ceremoniell ordning ofta för att skapa en samhörighet. Ibland även för att nå extatiska höjder av högre medvetande.

Foto: Vladislav Grach
En sak som man absolut kan se som en ritual är en Ghostkonsert. Jag har hittills bara varit på en, men det är snart dags för nästa. Eftersom jag dessutom gillar bandet skarpt, är det därför är det inte underligt att mina tankar snurrar runt det bandet. För det är ett band som väcker tankar.Fakta:
  • Ghost är ett band som är omvälvt av mystik. Den tydligaste hemligheten är bandets identitet. För mig oväsentligt, men på det hela det som får mest fokus.
  • Bandet är troligen sprunget ur den Svenska Black Metal scenen, men som väljer att avvika från mallen som sats i den genren sedan 90-talet, och i stället närma sig den ockulta vågen från 60-70-talet, med mer melodisk rock som inte nödvändigtvis måste vara nattsvart., utan ibland nästan glättigt. Inte så enkelspårig och farlig alla gånger, med andra ord.
  • På ytan kan Ghost te sig som ett tämligen kommersiellt band, som bara försöker leva sin rock n Roll dröm. Skrapar man dock på ytan så ser man snart att det finns en hel del mer där. Det finns ett budskap. Även om man klär in det hela i sin mystik, så finns det onekligen budskap.
Nu till min teori om budskapet. På den ockulta ytan ett rent satanistiskt budskap, men någonstans inbillar åtminstone jag mig att det finns mer under ytan. Detta mer ser jag som ett rent "tänk själv" budskap. Ett frigörelsens budskap. Till mångt och mycket att frigöra sig från, kanske framförallt religionens ok. Religionen må ha haft sitt syfte för att föra mänskligheten framåt, men nu har den enligt mig, sedan länge, spelat ut sin roll och mer blivit en boja för utvecklingen.

Men det är här som det gäller att bli frågeställande. För, om man skall bli fri, är det då läge att ersätta en religion med en annan? I detta fallet, ersätta Kristendom med Satanism? Att gå från en despotisk härskare till en annan? Jag tror att det bara är ett verktyg för att öppna sinnen, för om man ser till vad betydelsen i namnet Lucifer - Ljusbringare, så är det kanske inte att störta ner i mörker som är det främsta målet. Dessutom har jag svårt att tänka mig att en sant tänkande människa skulle kunna uppmana till protest mot en diktator bara för att sätta en annan på tronen. Det är lite därför som jag inte riktigt kan ta ett band som Watain på allvar, hur mycket jag än tycker om deras musik. Sedan kan man ju konstatera att all mystik och alla ritualer runt religionen och kanske Katolicismen i synnerhet, har en inramning och dragningskraft som är som gjord för att väva in i denna musikgenre.

Men bandet har, enligt vad man sagt i intervjuer, en långtgående plan. Det skall bli spännande att fortsätta se vart detta tar vägen helt enkelt. Vem vet vad som döljer sig i denna roadmap.
Det tog inte många minuter från att deras skivor släpptes innan folk såg kopplingen till olika filmer i deras omslag, så då kan man undra om det till exempel finns något bakom valen av skivomslag, och deras filmreferenser?
Första skivan påminner om Salems Lot, andra skivan Amadeus. Senast i raden, "If You Have Ghost" minin som är en tydlig pekare till Nosferatu.  
SA..N
Ett T och ett A till och vi har ännu ett namn från genren med tung betydelse....

Men det kan ju även vara en slump som en konspirationsvurmare som jag drar för stora växlar på.. :-) Vi får väl helt enkelt vänta och se vad det blir för filmanspelning på nästa omslag.

 Men det väl som vanligt helt fel. :-)
1 kommentar:

  1. Tror du är helt rätt ute. :) Bandet kommer att släppa skivor tills dom bildar SATAN (eller SANTA?) och sedan försvinna ut i det okända.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...