onsdag 22 april 2015

Recension - Shawn James & The Shapeshifters : The Gospel According to Shawn James & The Shapeshifters

Gränsöverskridande musik kan vara bra, men lika ofta riktigt dåligt. Rap-Metal exempelvis hamnar i den senare kategorin. Jättemycket och jätteofta! Blues-Rock/metal/doom landar för det mesta i den första. Folk rock kan hamna lite var som helst. Hur är det då med Bluegrass rock?

Vi får se, för det är en stor del av vad Shawn James & The Shapeshifters bjuder upp till på sin senaste platta The Gospel According to Shawn James & The Shapeshifters.
Jag säger till stor del, för det finns så mycket mer i denna oheliga blandning som grabbarna från Fayetteville, Arkansas bjuder på. 
Lite från alla världar skulle man kunna säga. Det är ett gediget bygge dessutom. Allt från den grymt distade sliden till den dementerande banjon och den demoniska fiolen. Shawn James har även en lagom guttural och själfull röst för att göra musiken rättvisa. 

Musiken i sig är riktig fotstampar rock, som framförs med en energi som skulle kunna göra vilket punkband som helst gröna av avund. Men här finns även själen från bluesen och bluegrass musiken invävt i det hela och en folkligt ton som ger oss en rockversion av O Brother, Where art thou? Texterna är välskrivna och angelägna. Jag gillar speciellt texterna på öppningsspåret, "No Gods" och efterföljande "Like Father Like Son". Dessutom har den självsläppta plattan ett av de snyggaste omslagen jag sett på länge. 

Dock var min första reaktion på nya plattan lite sval. Visst, det var bra. Men min stora fråga var hur länge det skull funka efter att "det här var en kul kombo" känslan lagt sig. Men, som det ser ut nu, så växer den för varje lyssning. Jag hittar hela tiden nya små detaljer att älska i den massiva ljudmattan som sköljer över mig. Den stora behållningen av skivan är i mina öron Shawns intensiva röst och fiolen. 
Det är inte helt utan att man förstår hur det kommer sig att kyrkan  en gång i tiden tillskrev fiolen som djävulens eget instrument, när man hör dessa smekande, lite sorgsna och pockande toner sprungna ur folklighetens själ. Det bor stor magi i felan. Det måste ha skrämt prästerskap i grundvalarna, som var vana vid svala gosskörer på sin höjd.

5 manna bandet Shawn James & The Shapeshifters har dessutom varit väldigt flitiga sedan de släppte sin första platta, The Wolf, i en EP svit kallad The Shapeshifter trilogin, 2013. 

Sedan att Shawn ser ut som en redneck-kombination av Rasputin och en svavelosande präst från förr gör inte saken sämre. Det som till en början såg ut att "enbart" bli ett hyfsat betyg får efter massiv lyssning uppgraderas till 4 Ess av 5 möjliga. 

Ni hittar skivan både på Bandcamp och Spotify tillsammans med deras tidigare alster. Hemsida
Facebook
Bandcamp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...