onsdag 15 augusti 2012

Dagens musiktips - Orchid

Min vurm för tung, melodiös, ockult rock med tydliga 70-tals influenser håller i sig och har den senaste tiden kretsat runt San Fransico bandet Orchid.


Laguppställning:
• Theo Mindell: Sång
• Carter Kennedy: Trummor
• Mark Thomas Baker: Gitarr
• Keith Nickel: Bas

Bandet bildades 2007 och har sedan dess levererat en högkvalitativ ockult rock med doom och stoner injektioner. Någon har myntat frasen "Mer Sabbath än Sabbath" om Orchid, vilket kan summera dem ganska bra. För här finns tydliga influenserna från Black Sabbath där, men dom lyckas transformera om det till sin egen grej. Att det blir jämförelser till Black Sabbath, och även Witchcraft, får man väl liksom räkna med i denna genre. Särskilt som Theo Mindell, precis som Ozzy, har en väldigt egen ton i sin röst.

I dagsläget har man 3 skivor på marknaden, 2 EP's och en LP. Man är dock i full gång med arbetet på sin andra fullängdare.


Den nuvarande LP:n, Capricorn (2011), bjuder oss på åtta riff-tyngda, svängiga låtar och en suggestiv ballad. Redan från öppningsriffet på första låten, "Eyes Behind the Wall", transporteras man iväg till en annan värld och tid. Det är lite som att kliva in i en gammal ockult b-film från 60-70-talet. Orchid har inte enbart lyckats fånga det Sabbateska i sig, utan även 70-talets ljudbild har man fått med.
I mina öron är hela skivan otroligt bra, men mina favoritspår just nu är "He Who Walks Alone" och avslutande balladen "Albatross"




EP nummer 2, Heretic, har just släppts och finns ute i en riktigt snygg variant även för den som föredrar den som CD, fast då med vinyl look.

Så, ännu en gång uppmanar jag alla ni bandbokare på Strand, Debaser, Püssy a GoGo eller andra ett perfekt band att ta till Sverige. Varsågoda!



Här kan du stilla dina digitala begär - Orchid Bandcamp
Fysiska utgåvor - Nuclear Blast eller hos din favorithökare.

2 kommentarer:

  1. Tackar! Jag hann bara läsa "tung, melodiös, ockult rock med tydliga 70-tals influenser" innan jag var övertygad om att det här var något för mig att lyssna på, och nu rullar de på i Spotify. Det låter fantastiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glad to be of service. :-)Jo, dom har det där lilla extra.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...