torsdag 25 juli 2013

Dryckesrecension - Iron Maiden Trooper Ale

Då är det äntligen dags att korka upp första flaskan av Iron Maidens Trooper Ale.
En Ale som blivit ryktbar här i Sverige redan innan den fanns på Systembolaget, dels för att Bruce Dickinsson (adlade kungen fortfarande hade han snart fått en adelstitel, så poppis som han är här i landet (med rätta)) själv varit tätt knuten till framtagandet av ölen och genom de problem som dess våldsglorifierande etiketten ställde för just det fredsälskande svenska folket.
För här får man inte sälja alkohol med vapen och uniformer, så vidare det inte handlar om den gamla klassikern Captain Morgan då förstås.

Så, då är frågan, Trooper Ale, är det "Aces High" eller "Purgatory" som gäller för denna dryck?

Faktarutan säger att det är en Ale bryggd av Robbinson's på 4,7% till ett pris av 27, 90:- för halvlitern. Vilket gör att den hamnar i samma prisklass som en av mina favorit Ales, ESB från Fuller's och en klar bit över en annan favorit, Red Seal.

När man häller upp den i glas så inser man att det är en vacker dryck med lite frukt och honungstoner i doften. När man smakar den, så slås man av en riktigt behaglig försmak som tyvärr går över allt för fort och ersätts av en lite jästig metallisk (NWOBHM!) eftersmak. Men detta till trots är det den hittills bästa Mercandise öl jag smakat, för när man kommer vidare i sitt drickande så visar det sig vara en väldigt lättdrucken öl. Den ger helt enkelt mersmak efter en stund. Lite av en Alarnas (vilket ord) gräsklipparöl. Perfekt för soliga sommardagar. När smaklökarna justerat sig lite och jag väl är inne på flaska två, då är det lite tunna första intrycket förlåtet och jag vill gärna ha mer.

Åter till etiketterna, den svenska etiketten får väl ses som en väl avvägd kompromiss, lite pixlig, men själva lösningen av problemet får man se som en kreativ lösning utan att tumma på Iron Maidens varumärke. Sedan kan man ju ha en del åsikter om behovet att ändra etiketten.

För jämför man originaletiketten på Trooper'n och Kaptenen så tycker jag nog att just vapendelen är aningen tydligare på just Kaptenen.  Även om jag kan hålla med om att Eddie ser aningen mer aggressiv ut, men det är ju lite av hans trademark. Alla vet vi ju att han är god som guld inombords.


Som sammanfattning kan jag väl mest säga att det finns bättre Ale's i Systemets utbud för detta pris, men vill man ändå markera sin status som metallskalle så är det här det rätta alternativet. Visst, den är tian dyrare än både Kiss och Motörhead och nästan 20 spänn dyrare än Graveyard, men på det hela är det en godare öl, så det är upp till var och en rocker att välja vad som passar. Dessutom är ju det ju lika finurligt att blanda friskt, precis som med en skivsamling. :-) Så slutbetyget får nog bli att denna bärs, även om den inte når upp till "Hallowed Be Ty Name" status, så är en "Trooper" som sitter som en smäck framåt "2 Minutes to Midnight".

3 Spader av 5 möjliga. (titta, jag har anammat Polarn Per's betygssystem)

3 kommentarer:

  1. Ungefär som jag trodde. Bland det bättre av band-ölen men inte lika bra som dom "renodlade" produkterna. Kommer att testa den om jag ser den på krogen/restaurang men aldrig att jag beställer ett helt kolli på bolaget, finns så mycket annan godare öl att lägga pengarna på.

    SvaraRadera
  2. Baby, vi provade aldrig att göra Shandy (eller vad det heter) av den. Du vet, som att göra dagens men med ölbas:-)

    SvaraRadera
  3. Ja trodde att ölen skulle vara godare, men ja ger den 4/10

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...