onsdag 26 februari 2014

Recension - Ogre : The Last Neanderthal

Ogre är en powertrio från det stora landet i väst. Med sin nysläppta 4:e platta, The Last Neanderthal, bjuder man upp till dans genom att leverera kompetent "proto" doomrock som man själva beskriver det, med klara Black Sabbath:esqa underströmmar. Inget som helst fel med det, så länge det görs bra. Och det görs det.

Det finns dessutom lite små gömda ädelstenar att upptäcka i musiken, vad sägs om lite sitartoner?, som kanske inte känns helt vanliga i den normalt så traditionellt styrda Doom fåran.
Men det är inte heller rättvist att bara sätta etiketten Doom på bandet, för det är så mycket mer. Eller man kanske mer skall säga att dom är ett tungt hårdrocksband, med doom influenser.. För dom har även fötterna djupt förankrade  i den klassiska hårdrocken och kryddar på med stora doser av svängande blues. Detta är dock första skivan jag hör med bandet, så hur det sett ut tidigare vet jag inte. Dock är det en resa som kan bli spännande att göra och då är det ju kul att veta att det finns tre tidigare plattor som fått rätt bra omdömen tidigare att upptäcka.

Min första reaktion när jag starta premiär uppspelningen av skivan var nog lite mer åt hållet, "vad fasiken är det här?", och jag blev lite skeptisk till en början. Men så fort den första förvåningen lagt sig så var det bara att kapitulera inför Ogres sköna sväng.
Stundtals svänger det på mer åt AC/DC hållet, kanske mycket beroende på att Ed Cunninghams röst ibland ligger som ett mellanting mellan Bon Scott och Geddy Lees röstregister. Musiken levereras med övertygelse och värme, det låter som om dom som spelar har roligt och trivs, vilket smittar av sig.

En kul detalj på skivan är att bandet gör en cover, "Soulless Woman" som tidigare tydligen spelats in av ett helt annat band som också hette Ogre och var ett bar-band på 70-talet. Sånt kan inte jag annat än gilla. :-)

Helt klart en skiva som jag kan rekommendera, det är dessutom en skiva som växer för varje gång jag lyssnar på den, så den kan få ett långt och skönt liv i lurarna. Det blir 4 ess av 5 möjliga. Inget snack.Sammanfattning:
Betyg: 4/5

Favoritspår:Warpath och Soulless Woman
Skivbolag: Minotaur Records
Release: 21 Februari 2014
Bandet består av följande lirare:
Vocals/Bass: Ed Cunningham
Guitars: Ross Markonish
Drums: Will Broadbent

Tracklist:

  1. Shadow Earth
  2. Nine Princes in Amber
  3. Bad Trip
  4. Son of Sisyphus
  5. Soulless Woman
  6. Warpath
  7. White Plume Mountain
  8. The Hermit


Mer om Bandet:
Facebook


Support The Bands You Like!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...