måndag 10 november 2014

Spader Ess Tänker Högt om Skivomslag

Det är väl inte någon direkt överraskning att jag tycker att skivomslag är en viktig del i helhetsupplevelsen när det kommer till skivor.
Den eviga frågan är, kan man döma en skiva efter omslaget? Här har vi två skivor, med till synes samma omslag.
Dels svenska Helssingland Undergrounds, Evil Will Prevail från 2012 och ett band från Belgien som heter Death Blood Destroyer som gett ut EP:n Human Feast 2014. 

Grunden för omslagen är 1800-tals målaren Luis Ricardo Falero's målning The Departure of the Witches.
Luis har gjort en hel del fantastiska målningar, som med sina ofta mystiska och exotiska motiv, inte helt sällan med häxor och myter i motiven (ett smart drag om man vill måla lite naket (och det ville gamle Luis (ofta))). Vilket i sin tur gör att de är som gjorda för att bli skivomslag, för vem vill inte ha naket och mystiskt på sitt omslag om man kan, och kunna legitimera det som konst.


.

Samma motiv, dock något olika processad vad gäller färgåtergivning.
Motivet i sig är mjukt och böljande erotiskt, men med en rejäl dos mörka undertoner. Ser man till hur de olika banden sätter sin prägel på bilden, så tycker jag nog att Hellsingland Underground har en liten fördel, då Belgarnas logga och namn inte ger mig så mjuka vibrationer direkt. Givetvis kan kontraster ha sin givna plats.
Båda bandens titlar på skivorna tycker jag stämmer in bra på vad själva album konsten förmedlar. Även om man tittar på själva låttitlarna, så kan man se ett tema som passar in i den inramning som jag tagit mig friheten att se.

Sedan över till själva innehållet.
Här snackar vi om kontraster. Huja! Det går givetvis att gömma många typer av musik inom det utmålade temat, men jag skall vara ärlig, det är bara en av skivorna som jag orkat lyssna igenom hela vägen och det skall nog inte vara så svårt att lista ut vilken. Heja Sverige. 

Det här blev ett aningen spretigt och snurrigt inlägg, men slutkontentan är ändock att ibland går det bra att köpa en skiva enbart baserat på ett snyggt och tilltalande skivomslag, ibland inte.... Det hela beror nog mer på mottagaren än något annat. Den enes bottennapp är den andres lycka. Hade jag köpt skivan med Death Blood Destroyer hade jag ärligt talat blivit en hel del besviken, inte min kopp av Thé som man brukar säga.
Hellsinglands skiva däremot, skulle gärna få ingå i min skivback, snurra på skivtallriken eller till och med hänga på väggen.
Och kom ihåg att jag inte på något sätt är jävig i saken, men jag kom nyss hem ifrån  He(ä)llsingland.... :-)

Här kan du själv lyssna på de olika skivorna och jämföra.
Death Blood Destroyer
Hellsingland Underground

4 kommentarer:

 1. Jag förstår helt tanken, det var ett kul inlägg. Håller med om Hellsingland Undergrounds fördel utan att ha lyssnat på musiken. Dessutom var det ju i de trakterna som häxprocesserna härjade som värst.

  Själv så var jag nära att köpa Iron Maidens "Death on the road" enbart för att jag gillade omslaget. Hade dock flyt och hittade en poster med omslagsmotivet som jag satte upp istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att konstatera att även ett skivomslag kan vara stor konst.

   Radera
  2. Utan tvivel. Jag gillar Sweden Rock Magazines serie "Historien om omslaget". Kanske skulle skriva ett inlägg med "Fem favoritomslag".

   Radera
  3. Huga, antagligen lika svårt som att lista sina favoritalbum. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...