torsdag 31 mars 2016

Polar'n Per tar med er på en resa med Protector

Protector "Cursed and coronated" (2015)
Jag tänkte berätta en osannolik historia om passion, thrash och öden...

När jag ber Protectors trumslagare, Carl-Gustav Karlsson (fd Grief of Emerald, Sarcastic, Mäbe mfl), berätta om bandets andra platta sen deras något oväntade  comeback, svarar han "Absolut!". Jag som haft kontakt med Calle tidigare då han var trummis i Mäbe väljer dock en alternativ väg att förklara sig. Vi tar det från början, från Calles perspektiv då Protector upptäcktes i ungdomen.

"Protector var ett av dom där banden som inte lät som något annat. Aggressionen , tempot och det fasansfulla hastigheten på den tiden var imponerande...", han fortsätter "I min ungdom betydde de väldigt mycket, både musikaliskt och influens-mässigt. Det var helt enkelt ett av banden som tillsammans med Sodom, Kreator och Morbid Angel representerade den mer aggressiva skolan. De är anledningen till att jag spelar trummor idag..."

Det finns liksom ingen tvekan när Calle tar oss med till den uppväxt som präglat hans musikintresse. "Det var en klasskamrat som spelade upp Protector i klassrummet. Han hade kopierat den av Jon Nötveit (Dissection) som alltid haft en otvivelaktig kärlek till old-school-metallen."

Det osar nostalgi och passion! Känner ni? Calle förlorar sig, precis som många med honom, i den tyska myllan av snabbt spelad thrash, men för Calle ska nostalgin ta honom längre... världen är full av bananskal och för några år sedan hände det grejer...

"En kompis till mig spelade Protectors gamla skivor på en efterfest. Vi diskuterade bandet och dess betydelse för oss hela natten. Några veckor efter det ringde han upp och ville att jag skulle spela med i ett coverband med fokus på Protector."

Sagt som gjort. Calle som dammat av lite gammal nostalgi fann motivationen och hastigt och lustigt stod man vid den där punkten där de behövde ta repandet vidare. Det är här man på vinst och förlust kontaktar bandets originalsångare, Martin Missy, när man letar sångare till akten.

Martin, vars mamma är svenska, är boende i Sverige sen flera år tillbaka (1995) och har sen det begav sig skaffat utbildning, familj och barn i Stockholm. Han har arbetat på en turistbyrå, men periodvis gått arbetslös efter över 13 års arbete, då man precis som överallt i världen drar ner på basala förutsättningar såsom tex anställda.

Coverbandets sångare blir alltså originalsångaren, Martin Missy! "Detta blev i sin tur så småningom ett återfött Protector. Helt plötsligt repade vi nytt. Därefter spelade vi in nytt 2012!", säger Calle.

Det är logiskt men oxå fascinerande att ta del av den här historien. Som lök på laxen för grabbarna släpps "Reanimated humunculus" 2013 som Protector. Det är ett fint bevis på hur deras engagemang för ett tyskt, mer eller mindre, "dött" thrashband satts i nytt ljus och på att deras iver att spela den musik de tycker om ger synergier. Spelglädje tycks fungera så!

Protector med Carl-Gustav Karlsson, Martin Missy, Michael Carlsson, Mathias Johansson

Det är här vi närmar oss min ursprungliga fråga om detta andra album, "Cursed and coronated" (2015) efter bandets återkomst.

"Tyska fansen tog emot comeback-plattan väldigt väldigt bra så vi bestämde oss. Vi kör på en till platta! 2014 började vi knåpa på det nya alstret som visade sig bli Cursed and coronated. Eftersom Martin bor i Stockholm, ca 50 mil ifrån oss andra, så görs delar av musiken på var sin kant. Det har blivit så att vi på västkusten gör det mesta av musiken. Vi spelar in låtarna i replokalen. Därefter skickar vi över dem till Martin som sätter text och sång till låtarna."

Det är ett gediget jobb som gjorts och med denna nya platta håller bandet på att omdefiniera thrashen, modernisera den, med precis lika schysst respekt för dess ursprung som KreatorSodom och ihärdiga traditionsenliga tyska band gör nu för tiden.

"Vi skriver låtarna  på gammalt vis dvs att vi samlas i lokalen och helt enkelt sätter ihop låtarna där. Jag tycker det blir mer levande och kreativt än att sitta hemma vid dator och få en klar låt som man sedan måste banka till i replokalen. På det sättet prövas en takt till varje riff."

Jag utmanar Calle att förhålla sig till moderna skapandeprocesser i jämförelse med dessa traditionellt rockigare klassiska metoder bandet tillämpar... "Om det är positivt att sätta ihop låtarna som vi gör? Det tar mer tid, ja, det gör det, men jag vet inte, det känns uppriktigt och mer genomarbetat så här."

Jag kan bara hålla med om att plattan låter levande. Det är ett monster som vaknat och är redo att gå loss i bästa thrash-takt och jag är inte ensam att uppskatta resultatet.

"Det är helt fantastisk vilka recensioner som har kommit in för Cursed and coronated. Man har nog inte riktigt förstått det ännu. 8/9 av 10 i de flesta stora tidningar både i Sverige och Europa. Rock hard, Close-up, Sweden rock magazine mfl. Det är så fantastiskt kul och tacksamt. Jag hoppas också att fansen gillar den med och inte bara skribenterna..."

Det är ju här jag som Polar'n Per och Spader Ess kan placera oss mittemellan. Den här storyn är 5 av 5 och plattan den håller minst samma höga klass. Min personliga favorit på plattan är "Selfdesdrugtion" som finns kommenterad av Calle och listad på Spader Ess här.


Jag är övertygad om att vi kommer få uppleva mer från detta band framöver.

"Vi har faktiskt fått in flera bokningar nu. det känns jävligt kul!", avslutar Calle!

...och Calle har rätt, Det här är jäkligt kul!

/Polar'n Per

Tre starka kort med Protector
1) Tysk Thrash ÄR kung
2) När saker blir bättre än man tänkt ÄR kung
3) Plattan "Cursed and coronated" ÄR kung

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...